Windows 10: En ny början

I morgon släpper Microsoft Windows 10 till allmänheten som en gratis uppgradering.

Mer Windows 10

När ska jag uppgradera, Microsoft:? Mer än 75 miljoner enheter, FAQ: Du har frågor, fick Ed Bott svar, Review: Adjö, Windows 8, hej, Windows 10, Hur Windows 10 verkligen göra så här långt, bärbara datorer? tabletter uppgradera guide, Pushing min MacBook och iPad undan, Windows 95 lanserades för 20 år sedan

Det är omöjligt att inte dra paralleller mellan dagens lansering och den enormt hypade lanseringen av Windows 95, som hände för 20 somrar sedan.

På att Windows 95 lanseringsfest, med underhållning av Jay Leno och ackompanjemang av Rolling Stones, kändes det som slutet av en lång resa. Windows 95 var krympa inslagna, för guds skull, så det kan sitta på butikshyllorna och kärl vid Costco. Och du visste att det inte skulle ändra mycket i ytterligare tre år, vilket är hur lång tid det tog för Windows 98 att komma fram.

Dagens lansering av Windows 10 känns inget sånt. Det är verkligen inte slutet på någon väg. Tvärtom, dagens stora lansering känns som början på en lång väg resa. Och medan väg resor är ofta saker av lustiga komedier, i verkliga livet kan vara tröttsamt och frustrerande.

Den som uppgraderar till Windows 10 denna månad får ta det fulla rida, stötar och alla. Gör inga misstag, kommer det att finnas gupp och kanske några vägarna haverier, och även en del krascher. Och massor av uppdateringar.

Processen att leverera och service Windows 10 kommer att verka på en stor skala, med potential att köras som en kontinuerligt uppdaterad uppsättning av tjänster på en miljard enheter i två eller tre år.

Den enda ekosystem som ligger nära denna skala är Apples kombinerade OS X och iOS installerad bas. Android ekosystem är troligen större, men Google körs bara Google Play Butik och sin egen uppsättning av tjänster. Det levererar inte kontinuerliga uppdateringar av operativsystemet till dessa miljarder plus enheter.

Med programvara på denna skala, förväntar jag mig att det kommer att finnas hicka med Windows 10. Vissa kommer att vara irriterande och frustrerande och stora talens lag säger även en liten andel av olyckliga början upgraders kommer att kunna göra en massa oväsen.

De nio månader långa Windows Insider programmet har gjort ett hyggligt jobb på sin primära uppgift att ge återkoppling för att påverka funktionen mönster och telemetri för att mäta och förbättra tillförlitligheten. Det är också visat att dessa fel kan åtgärdas ganska snabbt.

Men det finns inget som leverans till miljontals enheter för första gången att upptäcka handfull frågor du missat helt. (Fråga bara den första vågen av iOS 8.1 adopters om Wi-Fi-problem.)

De kommande två eller tre månader ska bli intressant. Vi kommer att läsa en hel del historier om buggar och problem i Windows 10 tidiga dagar, kan du vara säker på. Jag kommer att övervaka forum och höra från lång tid korrespondenter (och även några nya) via e-post.

Jag har dokumenterat Windows 10 utveckling via Windows Insider program för de senaste nio månaderna. Från och med nu får jag för att övervaka den offentliga versionen av Windows 10 samt vad som kommer härnäst.

Effektiv med den officiella lanseringen, alla som varit på insider programmet kan böja och ut och gå tillbaka till den officiella utgåvan kanaler. Du kan också stanna, och räknar med att nästa förhandsvisning vågen startar inom några veckor.

Denna Windows 10 milstolpe är viktigt. För konsumenter och ägare av befintliga datorer, börjar det klockan på Microsofts fri-uppgraderingserbjudande (endast 364 dagar kvar!), Och det är också den första Long Term Service Branch release, inte så väldigt många Enterprise Edition kunder kommer att välja i med undantag för pilotprojekt.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Cloud, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner; Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Dagens release är i första hand om konsumentmarknaderna och konsumentprodukter. Det finns ett företag fall göras för Windows 10, så småningom. Dessa funktioner kommer att ta tid (ett år, åtminstone) och en hel del tester innan företagskunder är redo att överväga att utnyttja Windows 10 i någon betydande antal.

Men det är inte slutet på vägen ens vildaste fantasi. Med detta i åtanke, här är min recension av den första versionen av Windows 10.

Det ser bra ut, det fungerar bra, och det är tillräckligt bra för att tillfredsställa Windows 8 haters.

Windows 10 är inte en fullständig förkastande av Windows 8, men det downplays säkert flera av signaturen funktionerna i Windows 8. Charms bar är helt borta. En startmenyn är inbyggd, kombinerar den allmänna utformningen av Windows 7 startmenyn med Windows 8-stil levande plattor, som är mindre och begränsas till ett begränsat utrymme på Start-menyn.

Startskärmen borta om du inte har en tablett, och även då meny delar av Start-menyn finns fortfarande tillgängliga.

Jag förväntar Microsoft att fortsätta att förbättra Windows 10 Start-menyn, som är funktionell men svårt att anpassa. I själva verket borde förbättringar i start erfarenhet vara en viktig markör för hur väl Microsoft upprepar och fartyg förbättringar under det närmaste året. Det finns också gott om utrymme för förbättringar i upplevelsen anmälan, även om att vara rättvis jag tror inte att någon, inklusive Apple och Google har listat problem ännu.

Jag skriver denna översyn på en två-årig Dell XPS 8700. Denna traditionella skrivbordsdesign har en Core i7-processor, 16 GB RAM, ett par SSD, och en anständig grafikkort och är ungefär lika vanliga som du kan få. Denna dator har Windows 10 Enterprise Edition kontinuerligt sedan början av maj och har uppgraderats stadigt sedan bygga 10074. Det har varit förvånansvärt fast, och jag har använt det som mitt dagliga arbete PC för flera månader, med en Mac-skrivbordet bredvid den för säkerhetskopiering syften.

Formspråket av Windows 10 är konsekvent och tilltalande. Det är också känslig, så att saker som appen Inställningar kan anpassas till storleken på den aktuella skärmen eller ett litet fönster på en stor skärm. De systemomfattande sökfunktioner är imponerande: Observera att dessa resultat består av några inställningar från den gamla kontrollpanelen. De flyttar över till den nya appen Inställningar i snabb takt, vilket kommer att fortsätta under de kommande månaderna och åren.

I dag till dag drift jag tycker om att använda Windows 10. Jag kan inte tänka på en Windows-skrivbordet program som inte kör väl på Windows 10, och det fungerar mycket bra med en mus och tangentbord och ingen pekskärm. Jag länge sedan olärda startskärmen konventioner och knäppa hörnet navigering av Windows 8 och 8,1, och jag inte missa dem alls.

I drift, har Windows 10 flera navigations förbättringar Jag använder en hel del. En är Task View, som visas här, som bygger på den klassiska Alt + Tab uppgift switcher.

Den andra är Snap Assist, som visas nedan, vilket förbättrar på fönstret snäppfunktion som har varit en del av Windows för år.

Vad båda funktioner har gemensamt är att de utgör slutligen produktivitetshöjande förbättringar i de centrala funktionerna i Windows för människor fortfarande använder datorer i sin klassiska skrivbordsläge. Det kohort har känts lite ignorerats under de tre år som gått sedan Windows 8 levereras.

Under nästa vecka kommer jag att uppgradera ett halvt dussin andra datorer här, mestadels mitten till high-end Windows bärbara datorer, och testa några rena installationer. Jag rapportera om dessa erfarenheter senare.

Det är en bra, men inte obligatorisk uppgradering för Windows 7

Marknaden har talat ganska högt och tydligt på Windows 7, med åtminstone 500 miljoner maskiner runt om i världen som kör det operativsystemet.

Vissa av dessa datorer är fortfarande på Windows 7, eftersom de är gamla eller de kör förutsägbara, enkla arbetsflöden som sällan varierar. Windows 10 är inte en automatisk sälja i dessa scenarier. Men det bör vara en stor uppgradering i användbarhet för personer som har valt att hålla fast vid gamla hårdvara eller undvika Windows 8.x eftersom de hatade gränssnittet.

Under de senaste månaderna har jag skrivit en hel del ord om hur du använder Windows 10. Dessa instruktioner var mycket lättare än sina Windows 8.x motsvarigheter, och jag förväntar frustration nivåer bland Windows 10 upgraders att släppa av en storleksordning . Det finns fortfarande gott om utrymme för förbättringar i Windows 10, men de stora smärtpunkter är äntligen borta.

Fortfarande, för uppgiftsorienterade arbetare gör mestadels repetitiva uppgifter med hjälp av icke-Microsoft-tjänster, det finns bara tillräckligt “Som flyttade min ost?” förändring inblandade i Windows 10 för att göra det inte bara möjligt utan smart att motstå gratis uppgradering.

Cortana är effektiv och få mer för varje dag

Microsoft har i åratal försökt att lägga till en personlig assistent till sin mjukvara, med blandade resultat: Bob. Clippy. Merlin. Kom ihåg det här?

Cortana är slutligen en effektiv, användbar, ibland häpnadsväckande uttryck för detta ideal. Det hjälper när Microsoft kan utnyttja sina djupa investeringar i jakten, röstigenkänning och personlig produktivitet. Jag har blivit ganska vana att börja dagen med ett morgonmöte från Cortana, med min förteckning över möten och påminnelser, flyg spårning, sportresultat, nyhetsrubriker, och rekommendationer.

Och Cortana är inte ens nära att fullt ut.

Den gamla Microsoft skulle ha levererats Cortana i en krymp- rutan och sedan gått vidare så att en spännande idé att förvandlas till en allt mer daterad app. Cortana anländer på Android och iOS snart, om än med en mindre uppsättning funktioner. Men det verkliga testet kommer att vara hur snabbt och hur väl Cortana kan utvecklas på den bakre änden och i sin förmåga att reagera på din input.

Produkter som Amazons Echo och funktioner som Apples Siri fånga bitar av vad Cortana är kapabel till, men potentialen i Cortana är så mycket större. Om det finns en funktion i Windows 10 som är tillräckligt bra för att vinna hjärtan och sinnen, är detta det.

Tabletten och app erfarenhet är mycket bättre, men är det tillräckligt?

Windows tabletter har inte exakt tagit världen med storm, men det finns ett fåtal på marknaden. Jag har testat Windows 10 här på ett par av 8-tums tabletter och varje medlem av ytan familjen.

När du växlar till tablet-läge, blir upplevelsen lite som Windows 8, med varje app som körs i fullskärmsläge och en fullskärms Start-menyn. Det är säkert mer användbar i stående läge på något som Dell Venue 8 Pro.

Jag räknar med att se en hel del billiga Windows 10 tabletter i höst, att konkurrera med den till synes oändligt utbud av billiga Android-enheter. Vad jag hoppas att se och några high-end små tabletter, med hög DPI (Retina-kvalitet) displayer och en penna. I själva verket, om någon kunde bara gå gräva runt i det Indiana Jones lager och hitta lådorna Surface Minis som aldrig levereras, skulle de vara en bra passform med Windows 10.

Det hjälper oerhört att en del av den inbyggda Windows 10 program är mycket bra. Groove Music app och dess medföljande prenumerationstjänst har varit solid och pålitlig för mig. Jag har sett lanseringen av Apple musik, till exempel, försöker mitt bästa att inte känna skadeglädje när jag läser rapporter om musiksamlingar som decimerade.

Den nya appen Musik är särskilt bra på att visa responsiv app design. Traditionella skrivbordsprogram har alla fönstret krom och alla dessa menyer för att ta itu med och arbeta fruktansvärt på små skärmar. Den nya Universal Windows App plattform låter en app visar sin fulla gränssnitt på en större skärm, anpassa användarupplevelsen som fönsterstorleken krymper. Här är hur programmet Musik förändringar som det blir mindre.

Det fina med att design är att det fungerar på datorer, också, så jag kan krympa programmet Musik till en widget eller återställa biblioteket till sin fulla prakt bara genom att ändra storlek dess fönster.

Den nya appen Foton är också sympatisk och har utvecklats snabbt. Problemet med alla dessa program är att de behöver lika attraktiva applikationer för iOS och Android mobila enheter. Jag är säker på att de kommer, men nu alla som bor i en plattformsoberoende världen har fortfarande att göra kompromisser för att välja vissa Microsoft-tjänster.

Ouppklarade affärer

Det är nästan alltför lätt att titta på listan över saknade funktioner och den oundvikliga våg av buggfixar som kommer i nästa månad eller två (eller tre) och snarkily hävdar att Microsoft levereras Windows 10 för tidigt.

Jag tror att kritiken är mestadels ogrundad. Som den vise programvara verkställande sa en gång, “Shipping är en funktion.” Få Windows ut i den verkliga världen är det enda sättet att få feedback från människor som inte är färgade-in-the-ull betatestare.

Och ändå, är det ingen mening att fördröja en hel operativsystem för funktioner som kan levereras och sedan uppdateras via butik snarare än via Windows Update.

Microsoft Edge webbläsare, till exempel, är fortfarande korta några funktioner, bland annat en viktig förutsättning för många avancerade användare: förmågan att acceptera tillägg såsom lösenord chefer. Dessa funktioner är på färdplanen, men kommer att ta tid att komma fram.

Likaså är OneDrive synk verktyg som finns i Windows 10 idag en funktionell platshållare. Det fungerar, men vi vet en ny kund kommer på hösten som borde vara betydligt mer kapabla. Det är tveksamt om det kommer att visas i den första förhandsvisningen build efter 29 juli, men vi borde ha vår första glimt av det före hösten.

Och vissa funktioner fungerar bara med ny hårdvara. Om du vill att Windows 10 logga in dig när den känner igen ditt ansikte, behöver du en ny enhet med en Intel RealSense kamera (eller motsvarande). Endast en handfull enheter erbjuder denna förmåga i dag.

Mig, jag hålla utkik efter en iris scanner med en lysande röd glöd, precis som HAL 9000, eller kanske en one-touch fingeravtrycksläsare som den på iPhone 5S och 6-serien som kan göra samma typ av biometriska ID .

Poängen

Det bästa OS-uppgradering råd brukade vara, “Vänta på Service Pack 1.” Det grundläggande idén är fortfarande sant. I Windows 10 eran, kan de som inte njuta av spänningen åkattraktioner vill vänta några månader, titta på erfarenheterna från början Windows 10 adopters, och se hur bra och snabbt Microsoft svarar på frågor från dessa pionjärer.

Jag misstänker att de flesta av veck på denna release kommer att utarbetas inom tre månader, och att vi kommer att se tillräckligt förbättringar i slutet av detta år att göra uppgradera en enkel rekommendation, särskilt till priset.

Till skillnad från två decennier sedan, behöver du inte vänta tre år för en ny version. “Windows as a Service” modell innebär nya funktioner som används för att buntas ihop i en ny version kommer att kunna visas när de är redo.

Det är en stor mål, och Microsofts krav på att leverera dessa uppdateringar till alla kan vara en stötesten för riktigt bred antagande. Jag hoppas Microsoft arbetar hårt på sin uppdateringsmekanism inom de närmaste månaderna för att göra det mer hanterbart för konsumenterna. Åtminstone bör Windows Update erbjuder möjligheten att välja bort automatiska uppdateringar hårdvara förare.

Jag skulle också vilja se en snabb och långsam ring för aktuell gren, där kontroll en ruta låter dig få funktionsuppdateringar en månad efter den allmänna befolkningen (men tre månader innan den aktuella gren för Business). Denna förändring ska gå en lång väg mot att stoppa muttra över automatiska uppdateringar.

Jag är tillräckligt imponerad Windows 10 i sin första utgåvan som jag är villig att uppgradera datorer för dem som är nära och kära till mig: min fru och min mamma. Användbarheten förbättringar jämfört med Windows 8.1 är djupgående. Det innebär också att jag är säker nog i min förmåga att få upp dem för att påskynda snabbt och felsöka problem lätt.

För resten av världen, kanske den smarta spel är att titta på och vänta upp till tre månader. Vid den tiden kommer vi veta om Microsoft har lyckats ta itu den första vågen av tillförlitlighetsproblem baserade på feedback och telemetri.

Och om det verkar alltför snart, ja, då bara hålla väntar. Om du inte vill uppgradera, behöver du inte att.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela