Den indiska auto rickshaw får en teknisk makeover

Till västerlänningar, är auto rickshaw en pittoreska ikon av en tidlös Indien. För invånare i Indien, är det oftast inte en symbol för oändlig försämringen och ett nödvändigt ont. Ofta är orsaken till den senare eftersom regeringen styrda hastighet att rickshaw mätare speglar kan vara allvarligt felinriktade med marknadspriserna för bensin eller flytande naturgas (LNG), tvingar rickshaw drivrutiner att debitera dig mer, och samtidigt ge dig intrycket att du får rituellt förbigångna. Och ibland, du bara är.

Oavsett vilken väg du vill titta på det, om du är tvungen att lita på denna vig, tre-Wheeling stöttepelare i den indiska vägen för din dagliga pendla, är daglig köpslående det sista dina nerver behöver när du försöker att rusa till arbete. Det är, om du har tur nog att flagga ett ned i första hand. Ingen stad erbjuder en mer frustrerande upplevelse på detta område än Bangalore.

Detta kan vara en sak av det förflutna, tack vare Solomon Prakash, en före detta land chef för Ashoka, den globala, socialt entreprenörskap fokuserade ideell. Prakash har lanserat en tjänst som kallas mGaadi under överinseende av Indien Drivers Network, som i princip driver de ringa auto i modern tid. Den mGaadi team har designat en tjusig Android app som, när den har hämtats, kan du boka en bil, hastighet auto förare, och spåra resor. Meddelandesignaler skickas till förarna att svara på resa förfrågningar. Pickup kostar Rs 10 ($ 0,16) extra.

Uppenbarligen har 550 auto förare redan är registrerad med mGaadi, överens om att hålla sig till mätaren. Inte överraskande, regelbundenhet i att få priser och inte behöva slösa tid och bränsle pengar cruising för kunderna kan avsevärt öka auto förarnas inkomster. Under tiden kommer nästa version av appen också tack på säkerhetsfunktioner, såsom i realtid dela med sig av resor med vänner och familj (på app) och en GPS-fare räknare.

“MGaadi grundläggande mål är att stänga kommunikationsslingan mellan pendlare och föraren”, säger Solomon i en tidigare intervju.

För förare som inte har billiga smartphones, har Solomon team gett dem billiga GPS-enheter. En annan Bangalore outfit, kallad Peace Auto, som finansieras av Wockhardt stiftelse, också nyligen lanserat en liknande tjänst som använder GPS-spårning och manipuleras meter.

Att ge bilar en ansiktslyftning har inte varit så peachy i det förflutna. Bangalore Enkelt auto var en pionjär inom detta utrymme, lansering under 2007, men tvingades att stänga butiken strax efter – uppenbarligen på grund av skalfrågor. Men andra, som Autowale, som driver en tjänst som liknar mGaadi s i Pune, har framgångsrikt driva en pilot i Bangalore, och säger att det kommer att starta verksamhet där mycket snart.

Så, medan massa nya taxi och åka-share startups som Uber och OlaCabs har lockat lejonparten av uppmärksamhet tack vare deras mycket hypade GPS och app-baserade tjänster, de kan bara få skuggan av den verkliga rajah indiska vägar.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra års stasis

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, säkerhet, Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra år stasis