Varför IBM-Lenovo server affären vettigt

Lenovo meddelade att den har, planerar att förvärva IBMs X86 verksamhet för $ 2,3 miljarder kronor. Båda företagen hoppas på samma framgång som resulterade från IBM: s 2005 försäljning av sin PC-verksamhet till Lenovo. Här är en del av vad Lenovo hade att säga om den senaste drag

ögonblicksanalys

Kommer IBM System kunder litar på Lenovo att leverera system för sina affärskritiska applikationer, även om Lenovo inte har IBM: s långa historia av framgång i företaget,? Kommer Lenovo kunna ge företagsnivå, on-the-marken stöd för företag som uppfyller de höga förväntningar dessa kunder har;? Kommer framtida system utformas med samma nivå av bred kompetens inom processorer, har minne, lagring, nätverk och virtualisering IBM visat genom åren?

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) och IBM (NYSE: IBM) har ingått ett definitivt avtal som Lenovo planerar att förvärva IBMs x86-server verksamhet. Detta inkluderar System x, Bladecenter och Flex System bladservrar och växlar, x86-baserade Flex integrerade system, NeXtScale och iDataPlex servrar och tillhörande programvara, blad nätverk och underhållsarbeten. Köpeskillingen uppgår till cirka US $ 2,3 miljarder cirka två miljarder som kommer att betalas kontant och resterande i Lenovo lager.

Det är klart att IBM har beslutat att det har fått nog av strapatser, snabb glida till botten av en värld av branschstandard servrar och har valt att i stället fokusera på mjukvara, tjänster och system i vilka det kontrollerar majoriteten av arkitekturen – system z stordatorer och energi-baserade system som stödjer dess system i och system p erbjudanden.

Båda företagen kommer att hoppas att de $ 2,3 miljarder affär för IBM: s server verksamhet kommer att leverera samma win-win resultat som försäljning av sin PC-verksamhet.

Även IBM: s x86-baserade erbjudanden har baserats på bolagets långa erfarenhet, inte alltid vinna på grund av blåmärken konkurrens med HP, Dell och andra leverantörer av x86-baserade servrar. Kunderna har allt mer visat att de är mer intresserade av att sänka kostnader än funktioner såsom högre enkel systemets prestanda, tillförlitlighet, hanterbarhet och säkerhet för affärskritiska arbetsbelastningar, eller långa erfarenhet med virtualiserade datormiljöer.

Det finns många viktiga frågor som ännu inte besvarats om detta drag bland annat följande

Svaren på dessa frågor kan alla sammanfattas i rapporten “vi får vänta och se.”

Jag förväntar förresten, att HP, Dell och andra leverantörer av X86-baserade system börjar omedelbart “drop IBM och komma till oss” kampanjer för att övertyga dem som är obekväma med framtiden för IBM: s System x att köpa system från dem.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

En returmatch i himlen?