Windows-enheter: En bot för post-PC pesten?

Länge Softie Raymond Chen är känd (ökända?) För sina “Microspeak” blogginlägg, där han översätter till vanlig engelska många ord och pseudo-ord som används i Redmond allas heliga salar.

Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela, Microsoft, Kan framtiden för Android vara Windows, Windows 10, Windows 10 tips : Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick

Jag har inte sett Chen ännu lägga en post för vad som sannolikt kommer att bli en av de viktigaste orden för dem som försöker att spåra Microsofts framtida resultat. Ordet är “enhet.”

Vi vet att Microsoft försöker att omarbeta sig som en enheter och tjänster. Vd Steve Ballmer nyligen sagt så. Då, sade det igen.

En anledning Microsoft spelar upp ordet “enhet” är företaget försöker distansera sig från “PC”. Om du inte gör datorer, kan du inte nedvärderas som att göra affärer i en post-PC-världen, eller hur?

Men det finns en annan anledning Softies flyttar att använda ordet “enhet” i stället för PC. Enhet är ett vidare begrepp som kan användas för att täcka något med ett operativsystem i det. Telefoner är anordningar. Set-top boxar är anordningar. TV fjärrkontroller är anordningar. Medicinska bildsystem är anordningar. Ytor, Microsofts PC / tabletter, är enheter.

Kolla in ett par relevanta citat från Microsofts finanschef Peter Klein från Microsofts Q1 FY 2013 resultat samtal förra veckan

“Vi tar med en ny serie av funktioner och scenarier till Windows och med stödsystem-on-chip arkitektur vi går bortom den traditionella datorn till det bredaste utbudet av Windows hårdvara som vi någonsin har sett. Ny hårdvara kommer debut nästa vecka och kommer att bredda under de kommande månaderna. ”

“En av de spännande sakerna Windows 8 är hur det verkligen omdefinierar, så hur människor tänker om enheter och de erfarenheter de får över dessa enheter och fram till nu, den sortens snävt definierat som persondatorer eller tabletter och kunder har tvingats välja och kan avvägning, ärligt talat om vad de får. med Windows 8 kan du typ av få vad du vill oavsett på vilken prisläge du vill. ”

Klein sade analytiker på förra veckans samtal som Microsoft har “upphört bron till PC-marknaden som Windows 8 kommer att vara en plattform över en bred uppsättning en formfaktorer. När vi går framåt kommer vi att ge aktuell information och statistik om vårt affärsresultat i nytt sammanhang. ”

Sista gången Microsoft används “bron” var när det rapporterade Q4 FY 2012 resultat. Bron visade banden mellan PC-marknaden till OEM intäkter. Den nya argument är att den traditionella definitionen av “PC-marknaden” inte längre existerar, och som sådan, är bron inte längre meningsfull. Här är den sista bron, för eftervärlden skull

Min förhoppning är att vi kommer att höra Microsoft talar om “Windows” som betyder allt från vad som installeras på konsument- och företagsdatorer, vad är installerat på telefoner, vad är installerat på spelkonsoler (om rykten om nästa version av Microsofts Xbox OS byggs på Windows är korrekt). I själva verket, åtminstone för tillfället, det är inte samma Windows driver alla dessa saker. Windows 8 och Windows Phone 8 kan dela en gemensam “kärna”, men de är inte samma operativsystem. Och Windows RT är ännu ett Windows-variant, som jag själv och, andra, har försökt att förklara.

Men räkna allt lika “Windows” gör det möjligt för Microsoft att göra anspråk på en mycket större Windows bas. (Och sannolikt kommer att göra det mer komplicerat för analytiker försöker bryta ut Windows Phone andel vs iPhone vs Android aktie samt Windows Tablet andel vs iPad aktie vs Android tablett aktie.)

Forrester Research har en ny rapport med titeln “Windows: de kommande fem åren”, som förstärker denna punkt. En av dess viktigaste resultaten: “Microsoft Windows andel av alla personliga enheter har krympt till 30 procent” till följd av svaghet i telefoner och surfplattor. Men år 2016, kommer spelfältet plana ut, enligt Forrester förutsägelser, utan en leverantör dominerar PC, tablett och smartphone kategorier.

“Windows 8 kommer helt enkelt att stoppa krympning, upprätthålla Microsofts andel på ca 30% genom 2016. År 2016 tror vi att Microsoft kommer att ha ungefär 27% av tablett sålda enheter, men endast ca 14% av smartphone försäljning (och några av oss är mycket skeptiska de ska även komma till 14%), “skrev Forrester analytiker Frank Gillet i ett blogginlägg i dag.

Forrester förutsägelser åt sidan, är det enda jag kan förutsäga med nära säkerhet att vi kommer att höra mycket mer hänvisningar till “enheter” än “PC” under, denna veckas Windows 8 och Surface RT lanseringar.

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Kan framtiden för Android vara Windows?

Windows 10 tips: Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick