VMware vs Microsoft: Satsa

Temat bakom Microsofts push i virtualiseringsmarknaden, som exemplifieras av gerillamarknadsföringskampanjer på VMworld händelse, är att det kan erbjuda en stor del av VMwares grundläggande funktioner till en bråkdel av priset.

Virtualisering, VMware stärker vSphere uppdaterar Horizon, Workspace ONE produkter, Cloud, VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag, datacenter, Nutanix köper PernixData, Calm.io i ett försök att stärka sin moln ambitioner, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

Mjukvarujättens ger bort sin Hyper-V hypervisor produkt till eventuella köpare av Windows 2003 eller 2008 Server utgåvor. Det är ett erbjudande som inte har gått obemärkt av slutanvändare.

Michael Tran, teknikchef på Digital Sense, en ny datacenter operatör att lansera i Brisbane, har övervägt både Microsoft och VMware vägar, besöka Microsoft i Seattle för några veckor sedan, och VMware förra veckan i Las Vegas.

Han hade några positiva saker att säga om Microsofts inträde på marknaden. “Microsofts huvud planen är att vem som helst med Windows kunde ha hypervisor gratis, så nettokostnaden för programmet är noll”, säger han. “Allt annat kommer att se dyra mot det.

Microsofts produkt “är mycket kostnadseffektiv för mindre organisationer och mycket kraftfullt”, Tran berättade website.com.au. “Det är nog inte upp till samma nivå som VMware på många aspekter, men sedan heller det har vissa saker som ligger framför. Hyper-V, till exempel, extremt enkel att använda.

Pris poäng, VMware vd och vd Paul Maritz säger att han är inte särskilt bekymrad över att konkurrera med Microsoft på priset. Priset på programmet är viktigt, sade han, “men bara till en viss gräns.

Vi är på en konkurrensutsatt marknad, kan vi inte ut vad vi vill “, sade han den website.com.au vid sidan av VMworld.” Varje mjukvaruleverantör har att ta itu med verkligheten i konkurrensen. Den kommer från direkta konkurrenter och det kommer från open-source rörelsen.

“En av de fantastiska sakerna med öppen källkod rörelsen är att de är den ultimata enforcer av rättvis prissättning. Om du inte utvecklas, kommer de att klona din programvara, och ta bort ditt värde.”

Ett sådant hot, Maritz säger motiverar kommersiella leverantörer för att “ständigt förnya sitt värde proposition” med nya funktioner.

Vi måste se till att det vi erbjuder verkligen ger valuta för pengarna, och som förändras över tiden “, säger han.” VMware kommer inte sitta still. Vi har nya funktioner som kommer, vi kommer att fördubbla ner våra satsningar, kommer vi att gå på vissa ställen i grunden [när det gäller den virtuella operativsystemet datacenter] där Microsoft är obehagligt att gå.

Serguei Beloussov, vd för Parallels mjukvara konkurrerar på vissa marknader med både Microsoft och VMware.

“Jag ser inte VMware förlora försäljning till Microsoft, eftersom Microsoft är billigare,” han berättade website.com.au, och tillade att de flesta stora kunder se bortom kostnaden för enskilda komponenter vid fastställandet pris.

“För dem är det viktigt att den totala ägandekostnaden, är kostnaden för virtualiserings själva programvaran endast en liten del av allt.”

IBRS analytiker Kevin McIsaac instämmer. Han säger priset argumentet är “missförstådd.”

VMware har en hel del avancerad funktionalitet för att optimera minne och komma ur en processor mer “, säger han.” Om VMware programvara är en lite dyrare, men är effektivare och innebär mindre hårdvara för att lösa det övergripande problemet, är det tänkbart att som en total ägandekostnad det faktiskt kan visa sig vara billigare.

I stället för att titta på bekostnad av hypervisorn, måste du säga, om jag skulle köra min uppsättning program på VMware eller köra det på Microsoft, vad skulle den totala kostnaden för all hårdvara, programvara och lagring vara?

Tran baulks på VMwares prissättning ibland, men att bygga en storskalig datacenter, anser han att den potentiella avkastningen på investeringar från virtualiseringsteknik upphäver sådana kostnader ut.

Bogomil Balkansky, senior chef för produktmarknadsföring på VMware, säger de flesta VMwares kunder ser en avkastning på investeringen inom sex till nio månader. “Vår erfarenhet hittills har varit att kunderna genererar så mycket värde för kunderna att priset inte är en viktig invändning i vår säljcykeln”, säger han.

Två olika marknader, McIsaac står på en funktion funktions basis, Microsofts hypervisor “inte jämföra” med marknadsledare.

. Det är inte som visat sig vara robust, inte som visat sig vara så skalbar, det har inte livemigrering “, säger han Därför förväntar han VMware fortsätter att vädja till den övre delen av marknaden: tjänsteleverantörer och stora företag, medan Microsofts pris proposition kommer att tilltala mindre företag.

De två kommer att ha en intressant slaget utrymme “, instämmer Tran.” För många mindre aktörer, kommer VMware vara utom räckhåll, medan Microsoft Hyper-V kommer att vara inom räckhåll. Hyper-V kommer att ha sina användningsområden i mindre organisationer som inte har råd system i företagsklass lagring och bladservrar och liknande “, fortsätter han.

“Men för företag klienter, kunder som letar efter den bästa nivån av stöd, redundans och underhåll, VMware har definitivt fått det. På denna nivå av företagsklass infrastruktur, när du pratar bladservrar och Fibre Channel disklagringssystem och iSCSI produkter, verkligen [virtualisering] programvara är inte så dyrt. ”

Domen, Beloussov räknar Microsoft att vinna mark på VMware över tiden. “Microsoft kommer att ha en hel plattform för virtualisering”, säger han. “Kanske det kommer att ta två år, kanske fem år. Men det kommer att hända.

Men McIsaac fortfarande har sina satsningar på VMware. “VMware kommer fortfarande att segra”, säger han. “Det kommer att finnas några mycket Microsoft orienterade butiker som kommer att säga, vi gillar Microsoft Visio, vi vill gå ner det spåret. Men för de flesta organisationer idag är VMwares rätt strategi att fortsätta.

Maritz, under tiden, försöker sitt bästa för att låta oberörd. “Om man tittar på vad Microsoft meddelade förra veckan, vad de har i princip sagt är att VMware har exakt rätt lista över funktioner, kommer vi att slå bort dem en efter en, vi ska sälja dem till dig vid halv priset, och vi kommer att ha dem redo för dig i två år “, säger han.

“Om vi ​​[som VMware] inte kan göra hö med att vi inte förtjänar att vara i näringslivet.”

VMware stärker vSphere uppdaterar Horizon, Workspace ONE produkter

VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag

Nutanix köper PernixData, Calm.io i ett försök att stärka sin moln ambitioner

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys