TPP bort hinder för offentlig upphandling

Trans-Pacific Partnership (TPP) har tagit bort hindren från offentlig upphandling, öppna upp lika tillträde till marknaden till teknikföretag från vart och ett av de 12 medlemsländerna.

Den fullständiga texten av notoriskt hemlighetsfulla TPP, som syftar till att reglera handeln mellan Australien, USA, Nya Zeeland, Kanada, Singapore, Vietnam, Malaysia, Japan, Mexiko, Peru, Brunei, och Chile, publicerades på torsdagen, en månad efter fördraget enades.

Under kapitlet om offentlig upphandling [PDF], måste medlemsstaterna behandla leverantörer från varandras länder på lika villkor med inhemska leverantörer i tilldelning statliga kontrakt.

När det gäller varje åtgärd avseende täckt upphandling, varje part, inklusive dess upphandlande enheter ska omedelbart och villkorslöst till de varor och tjänster från någon annan part och leverantörer av någon annan part, en behandling som inte är mindre gynnsam än den behandling som parten , inklusive dess upphandlande enheter överensstämmer till: (a) inhemska varor, tjänster och leverantörer, och (b) varor, tjänster och leverantörer av någon annan part “artikel 15.4 (1) säger.

Ansvarighet och insyn i beslutsfattandet kommer också att förbättras genom att inrätta en kommitté för att granska beslut regeringar sina upphandlingar när utmanas av en tjänsteleverantör.

Enligt artikel 15.23 ska parterna upprätta en “kommitté för offentlig upphandling”, som består av representanter från varje medlems regering att övervaka upphandlingsprocessen.

Parterna kan begära att utskottet att mötas för att ta itu med sådana frågor som samarbete upphandling, att underlätta deras deltagande i upphandling, användning av övergångsbestämmelser, och ytterligare förhandlingar om upphandling.

Artikel 15.22 förnödenheter som parterna måste samarbeta på att öppna upp sina marknader för offentlig upphandling till små och medelstora, utbyte av information, statistik och rättsliga ramarna, genomförande av elektroniska anbudsprocesser, stärka stats kapacitet i bästa praxis för upphandling, som uppfyller alla delar av kapitlet TPP, och förbättra flerspråkig tillgång till upphandlingsmöjligheter.

“Parterna erkänner sitt gemensamma intresse av att samarbeta för att främja internationell avreglering av marknaderna för offentlig upphandling i syfte att uppnå ökad förståelse av deras system respektive offentlig upphandling och att förbättra tillträdet till sina respektive marknader” TPP säger.

En uttömmande förteckning över de australiska departement, myndigheter och andra enheter som omfattas av kapitel TPP återfinns i bilaga 15A [PDF].

Att notera är att medan Australien har öppnat sin marknad federala regeringen upphandling för alla medlemsstater – bortsett från inköp av motorfordon, regeringen advokat, och vissa försvars funktioner – det har bara erbjudit tillgång upphandling statliga och territorium regeringar till Kanada , Chile, Japan, Mexiko och Peru. Förklarade emellertid att det skulle förlänga när de återstående parterna förhandla om “ömsesidigt godtagbara eftergifter”.

tillgång upphandling täcker inte heller hälsa och välfärd, utbildning, verktyg och fordon i Australian Capital Territory, hälsa och välfärd, utbildning, motorfordon, transport för NSW, och sekretess kommissionen i New South Wales, Charles Darwin University i Northern Territory, hälsa och välfärd, utbildning, utbildning, konst, regering reklam, samt motorfordon i Queensland, hälsa och välfärd, utbildning, reklam, samt motorfordon i South Australia, hälsa och välfärd, utbildning och reklam i Tasmanien, och motor fordon i Victoria.

Upphandling av varor och tjänster för statliga enheter måste vara värt 130.000 SDR eller högre innan öppnas till medlemsstaterna att delta, medan byggtjänster måste vara värt fem miljoner SDR eller mer.

För under statliga enheter – de stater och territorier – varor och tjänster måste vara värt minst 355 tusen SDR, medan byggtjänster är igen 5.000.000 SDR eller högre. För alla andra enheter, såsom regulatorer, varor och tjänster skall värderas till 400 tusen SDR eller högre, och byggtjänster 5.000.000 SDR eller mer.

I oktober innan den fullständiga TPP texten publiceras, sade den australiska regeringen fördraget skulle utjämna tillgång till teknikföretag marknad mellan medlemsstaterna.

“The TPP innehåller bestämmelser som fokuserar på förfaranden för att säkerställa en rättvis, öppen och icke-diskriminerande behandling av leverantörer i offentlig upphandling”, den australiensiska utrikesdepartementet och handelsminister sade i sin TPP översikt [PDF].

Det syftar till att ge förbättrad tillgång för australiska leverantörer till marknaderna för offentlig upphandling i de övriga 11 TPP länder.

Enligt utrikesfrågor, handel och utveckling Kanadas sammanfattning av TPP regering kapitel upphandling utgör statlig inköps en betydande del av varje lands intäkter.

Genom att ta bort främmande hinder för detta, kommer det att förbättra leverantörernas möjligheter att säkra miljoner dollar kontrakt i hela Stillahavsområdet länder, vilket i sin tur kommer att uppmuntra konkurrens och se till att alla regeringar får det bästa värdet för sina skattebetalarnas dollar.

“Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och Världshandelsorganisationen (WTO) uppskattar att statliga inköp utgör cirka 15 procent av ett lands bruttonationalprodukt, medan andra uppskattningar värde på den globala marknaden för offentlig upphandling på över $ 1,3 biljoner” den kanadensiska teknisk sammanfattning sagt.

Kanadensiska leverantörer kommer att säkerställas likabehandling med inhemska leverantörer till TPP parterna täckt upphandling.

Den kanadensiska regeringen bekräftade vid den tidpunkt då det hade “säkrade åtaganden från Australien på delstatsnivå”.

Enligt den kanadensiska sammanfattning kapitlet offentlig upphandling “speglar” synsätt av avtalet (GPA), varav Australien är också en medlem av WTO: s offentlig upphandling.

Australian minister för handel och investeringar Andrew Robb meddelade i juni att Australien skulle ansluta sig till den reviderade, moderniserade WTO GPA som möjliggör snabba och effektiva applikationer e-upphandling, skicka sitt erbjudande till WTO-kommittén för offentlig upphandling den 16 september.

WTO GPA omfattar 45 medlemsländer: Australien, USA, Nya Zeeland, Kanada, EU, Sydkorea, Japan, Hongkong, Taiwan, Singapore, Schweiz, Norge, Island, Liechtenstein, Aruba, och Armenien.

Offentlig upphandling marknaden av dessa parter uppskattades vara värt $ 1,7 biljoner totalt med medlemspartier som krävs för att behandla ansökningar från andra medlemmars leverantörer på lika villkor med inhemska leverantörer.

“Det grundläggande syftet med GPA är att ömsesidigt upphandlingsmarknader öppna regerings bland sina parter” WTO GPA hemsida säger.

Som ett resultat av flera förhandlingsrundor har GPA parterna öppnade inköpsverksamhet värt uppskattningsvis $ 1,7 biljoner årligen till den internationella konkurrensen – det vill säga, till leverantörer från GPA-parter som erbjuder varor, tjänster eller byggtjänster.

Handel och handel jätte Kina har ännu inte ansluta sig till GPA, men är för närvarande involverade i förhandlingarna om saken. Dess marknadsandel offentlig upphandling är värt $ 1,5 biljoner ensam, och skulle ge utländska företag med icke-diskriminerande tillträde till sin marknad för första gången ska det bli en part i GPA.

Kinesiska tech jätte Huawei bommades 2013 från upphandlingskontrakt för både USA och australiska regeringen höghastighetsbredband projekt, efter den tekniska jätte var kopplad med den kinesiska regeringen.

Därefter-Huawei VD Ren Zhengfei förnekade bolagets engagemang i regerings spionage, medan den amerikanska National Security Agency (NSA) uppenbarades för att ha själv genomfört övervakning av Huaweis nät, e-arkiv och kommunikation mellan sina ledande befattningshavare, enligt dokument läckt av Edward Snowden.

TPP strävar efter att pressa Kina till överensstämmer med de handelsregler som införts på dess Pacific grannar vid TPP.

“När mer än 95 procent av våra potentiella kunder bor utanför våra gränser, kan vi inte låta länder som Kina skriva reglerna i den globala ekonomin”, sade USA: s president Barack Obama i oktober.

Vi ska skriva dessa regler, att öppna nya marknader för amerikanska produkter medan du ställer höga krav för att skydda arbetare och bevara vår miljö.

TPP har ännu inte undertecknats och ratificerats av de 12 Stillahavsområdet nationer.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze