Thodey “vaksamma” i befästa Telstra kundbas

Under de senaste fyra åren har miljontals australiensiska konsumenter strömmade till Telstras mobilnät i stora mängder. VD David Thodey måste nu stoppa dessa kunder från att leta efter grönare betesmarker.

I slutet av december 2014 Telstra hade 16,4 miljoner mobilabonnenter. Detta är mer än det senast rapporterade siffrorna för både Optus och Vodafone kombineras. David Thodey, (Josh Taylor /

Under Thodey rodret gick Telstra från att vara dyra mobilnätet som kunder valde därför att de behövde täckning överallt att vara ganska dyra mobilnätet val.

Under de senaste fem åren har Telstra lagt till mer än 5 miljoner mobilabonnenter till dess 3G, och nu 4G, nätverk, men under de senaste två halvor, att tillväxten har börjat avta.

Resultatet är fortfarande imponerande, 366 tusen i den sista halvan är sannolikt mer än både Optus eller Vodafone skulle kunna uppnå under samma period, men det är inte nära till 1,6 miljoner årliga kundtillväxt som Telstra såg i 2011.

En stor del av bolagets vinster under de senaste fem åren kan läggas vid foten av Vodafones nätfrågor 2010, och Optus underlåtenhet att kapitalisera på dem. Men även så, Vodafones kunder avtar endast står för ungefär hälften av de kunder som gick till Telstra.

En annan faktor är att Telstra tillväxt sammanföll med uppkomsten av tabletter, och användningen av Wi-Fi-hotspots eller donglar, draghjälp av den miljard dollar utrullning av Telstras 4G-nät ger hastigheter som slår ADSL-nätverket.

Medan både Optus och Vodafone har gjort stora investeringar i sina egna 4G-nät, och underskred Telstra avsevärt på data erbjudande och pris, de två företagen har ännu inte sett många kunder kommer tillbaka.

De första tecknen har kommit efter iPhone 6 lanseringen med Optus på torsdag rapportering 100.000 nya abonnenter under de senaste tre månaderna 2014. Vodafone, som kommer att få sina första resultat för det sista kvartalet släpps nästa vecka, har varit tyst säker på sin egen Numret efter år av nedgång.

Vid en presskonferens på torsdag, medgav Thodey att det hade förekommit en del churn från Telco, men sade att det var fortfarande en “världsklass” churn.

“The 366 tusen netto nya var fortfarande ett bra resultat. Ja, det var inte densamma som den var för ett år sedan, men i alla språk, är det ett bra resultat”, sade han.

Telstra fokus har varit på att behålla de kunder som anslöt sig till Telco under de senaste två till tre år och kommer ut kontrakt.

Apple, Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189, Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

“Vi har haft 4,5 miljoner användare under de senaste tre åren eller fyra [år]. Och naturligtvis de kom ut ur sina kontrakt, så det var en mycket viktig period för att se till att vi lagt ut ett erbjudande våra kunder ville” han sa.

Thodey medgav att vissa kunder rör sig runt, men att detta inte är en anledning för företaget att släppa sina priser till konkurrenternas.

“Ja, det finns rörelse, men vi fortsätter att driva differentiering runt vårt nätverk och hastigheterna som vi får, och storleken på nätverket”, sade han.

Vissa kunder säger, “det är verkligen värt en hel del pengar för oss”, men vi aldrig slappna av, och jag skulle aldrig, aldrig innebära att det inte är viktigt att vi ser vad som händer.

Som Telstra rapporterade AU $ på 2,1 miljarder vinst för första halvan av räkenskapsåret Thodey sade större frågan är runt lönsamhet för branschen.

Alla spelare vill se en sund verksamhet som tillåter dem att återinvestera. Jag är mycket vänligen se Optus investera en massa pengar på att bygga ut sina nät, och jag är säker på att Vodafone gör samma sak, och som gör att god konkurrens på goda fundamenta, eftersom vi alla har aktieägare som behöver avkastning.

Han sade att Telstra skulle förbli “vaksam” för att säkerställa att företaget är konkurrenskraftigt i mobilen.

Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone