Telstra telefon stöld chockräkningar visar roaming fortfarande trasig

Det finns chockräkningar, och sedan finns det chockräkningar. Jag är säker på att det sista Rayden Crawley förväntat när han återvände från sin semester i Barcelona var att se en AU $ 28.000 telefonräkning från Telstra för hans telefon som stals medan utomlands.

Enligt 3AW rapporten Crawley förlorade sin telefon i Barcelona och hade kontaktat Telstra via e-post efter att ha rapporterat stöld till polisen.

När han återvände till Australien, fann han att han hade ett lagförslag AU $ 27.853. Han kontaktade Telstra, som sade att kontot skulle återbetalas när Crawley undertecknat en lagstadgad deklaration och Telco fick polisrapporten. Men två veckor senare, var hans kreditkort debiteras för hela beloppet.

Enligt rapporten, anledningen avgiften var så överdrivet var att Telstra inte sätta blocket på hans SIM förrän 36 timmar efter att han rapporterade det stulna.

Historien är perfekt talkback foder. Stor dåliga onda telco, internationell stöld, dålig kundservice. Den har allt som rör upp den typ av upprördhet som endast AM-radio kan göra bäst. Och mycket snabbt, Telstra sa att det skulle återbetala räkningen. Men inte innan några andra samtal, som Mavis och Stephanie utan tvekan, instämde med sina egna problem med Telstra.

Men historien hade mig att undra: på bara 36 timmar, precis exakt hur kan någon rack upp en räkning av AU $ 28.000?

Enligt Telstra globala roamingavgifter sida, lokalsamtal kostar AU $ 2,00 per minut och samtal till Australien är AU $ 5,12 per minut. Så även om personen var på ett röstsamtal för hela tiden mellan när telefonen försvann och när den blockerades av Telstra, det fortfarande inte skulle lägga till upp till detta belopp.

Där Telstra skulle bli dyrt är i data. I Spanien, Telstra avgifter 1,5 cent per kilobyte, eller $ 15,36 per megabyte. Detta innebär att även om hela notan var endast på grund av att data skulle alla ägare behöver ladda ner är runt 1,8 GB data i syfte att nå den fulla AU $ 27.853.

En högkvalitativ film kan enkelt få tillgång till denna nivå av användning inom 36 timmar.

Den fungerar som en bra påminnelse om att global roaming är fortfarande ett sådant stort problem för operatörer att komma till rätta med. I en tid då människor är mycket mer flyktiga än de en gång var, bör vi inte fortsätta att möta dessa höga kostnader bara för att kunna hålla kontakt utomlands.

Det finns flera alternativa metoder för att använda en telefon billigt utomlands, antingen genom att få ett annat SIM eller använda Skype, etc, men i många fall, människor bara vill hålla kontakt på deras befintliga nummer.

När regeringar i Australien och Nya Zeeland såg ut att göra trans-Tasman roaming lite billigare, mötte de, kraftigt motstånd från de operatörer i de båda länderna, som föreslog att alternativen var tillräckligt bra, och konkurrensen själv var att minska de globala roamingkostnader.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

Australien och Nya Zeeland roaming är en sak, vi är grannar. Det är som i USA och Kanada. Resten av världen är en helt annan kittel med fisk.

Crawley berättelse denna vecka visar att vi fortfarande har en lång väg att gå. Telstra, berättade, att många telekomföretag runt om i världen är för närvarande i förhandlingar för att utvidga den globala roamingavtal från 3G-nät till 4G-nät. Kanske en del av den diskussionen bör inriktas på hur man kan sluta skicka kunder bröt bara för att logga in på YouTube?

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga