Som verkligen fattar beslut om IT-projekt?

Tech projekt är inte bara ner till CIO.

Tre sätt ekonomichefer tänker annorlunda i en “Software as a Service” världen, stora löner, större utmaningar: Hur man anställa och behålla de bästa tech personal, mindre politik, mer action: Hur CIO kan dra nytta av att ta en tillfällig roll, Lektionerna molnet:? Vad har vi lärt oss hittills, Vad hände med grön IT, när att prata, när man ska hålla käften: Hur ärlig ska du vara med dina kamrater, vill tas på allvar av VD? Här är hur man får konversationen rätt, göra de första 100 dagarna räknas: Hur en ny CIO sätter rätt prioriteringar

CIO kan laddas med att hjälpa sina organisationer för att göra det mesta av tekniken, men ingen verkställande arbetar i isolering, i synnerhet när det gäller den snabbt föränderliga värld av digital affärsinformation.

Hur ska den ledare samarbeta med resten av c-sviten? Är CIO ord final när det gäller system och tjänster, eller ska tekniken hövdingar söka råd från sina verkställande kollegor och andra i hela organisationen? hemsidan får fyra tips för bästa praxis från experterna.

Börja ta innovativa idéer till resten av verksamheten

Enterprise Rent-A-Car europeisk IT-chef Jeff kungen säger CIO ord är förmodligen mer sista när det gäller frågor om användning av infrastruktur i stället för oro kring applikationsutveckling. Även om det bör användas för att fatta beslut om den underliggande tekniken av ett företag, tror kung slutanvändare måste ha något att säga om programvara.

Du kan inte fatta beslut om ansökningar i ett vakuum “, säger han.” Vår verksamhet vyer teknik som en strategisk fördel. Det avgörande roll sätter vår IT-avdelning i ett bra läge. Men jag känner igen tekniken inte så mycket uppskattad i alla organisationer.

Kung anser att det har varit en subtil förändring i beslutsfattandet under det senaste decenniet. IT-personal har vant för verksamheten kommer till teknik team med bra idéer om system och tjänster. Nu, en switch runt pågår – och affärsbehov engagerade IT-chefer.

CIO förstå tekniken “, säger King.” De vet vilka typer av innovation sker och de kan gå till affären och säger att organisationen måste dra nytta av utvecklingen.

Kung säger Biluthyrning kommer att se mycket annorlunda fem år från nu på grund av saker som telematik, mobila och även själv kör bil. Han säger att han och hans ledningsgrupp måste överväga alla dessa utvecklingar. “Det är ett nytt sätt att göra saker och vi måste börja prata”, säger han.

Fokus på berättande som en del av en hälsosam c-suite debatt

Brad Dowden ser CIO som affärsmän som råkar ha en god förståelse för tekniken. Dowden är den tidigare CIO på rekryteringsföretaget Adecco och nu driver transformerande projekt för stora företag, inklusive en nyligen avslutad programledning stint på Odeon och UCI Cinemas.

“CIO fortfarande ofta ses som tekniska experter, men moderna IT-ledare måste också visa att de är kommersiellt skarpsinniga”, säger han. Han hävdar att moderna företag är en demokrati – och ingen enskild verkställande, även VD, härskar.

På ett bräde, gör ingen ett beslut i solinstrålning “, säger han.” C-sviten måste innehålla en hälsosam nivå av debatt. CIO måste kunna hävda sig och förstå hur varje del av verksamheten avser teknik.

Dowden säger storytelling har blivit allt viktigare för c-suite chefer som vill bidra till organisatoriska mål. CIO måste kunna berätta en övertygande berättelse och hjälpa resten av företaget för att se fördelarna med varje initiativ. “Allt är bli ett projekt”, säger Dowden.

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Tekniken blir mer som en handelsvara. Om du ändrar din teknik till en leverantör, människorna kvar på IT-avdelningen måste förstå affärsbehov och leverera till dessa krav. Om du sett som någon som löser problem, kommer verksamheten att komma och använda dig igen.

Vara beredd att utmana VD och seniorlaget

Richard Norris, chef för IT- och affärs förändring på Reliance Mutual Insurance Society, säger CIO kommer alltid att ha utmaningar kring budgetering, om huruvida deras mål kan uppnås, och hur lång tid det tar att uppfylla vissa mål.

VD alltid vill CIO att leverera saker snabbare, billigare och bättre “, säger han.” Men en av de saker du bör aldrig göra är att säga “ja” till allt. “Norris säger att det kommer en tid i varje CIO tid ansvarig när de måste vända till VD och säger att IT-teamet är alltför upptagen och vissa saker kommer att behöva vänta.

Vissa människor kan hamna ger en automatisk ja, snarare än en mycket mer detaljerad samtal uppbyggd kring alternativ “, säger han och tillägger att CIO bör inte vara rädd för att prioritera.” Utmana verksamheten – ifrågasätts är bra, och det fungerar båda hållen “, säger Norris.

“Ingen kan ha alla svar men alla har potential att lära och utvecklas. Om någon utmanar dig som en verkställande, det är bra. Det visar att de har en vy och de ger dig en möjlighet att granska det tillvägagångssätt som har blivit tagen.”

Konsultera verkställande kamrater innan viktiga beslut

Colin Lees, CIO på BT Business, är en del av hans organisations ledningsgrupp, som även omfattar verkställande direktören för tjänster, produktchefen och de två chefer som ansvarar för försäljningen. Medlemmarna i denna seniorlaget arbeta tillsammans, säger Lees.

Om vi ​​ska lansera en ny produkt, kan en av oss stoppa projektet om till exempel, är inte tillräckligt bra teknik eller tjänsten “, säger han.” Verksamheten bygger på oss, ett litet antal beslut beslutsfattare men det är en gemensam process.

Om det finns ett problem med tekniken, kommer resten av det höga laget förväntar Lees att bedöma de aktuella frågorna och att föra sin ärliga åsikt till resten av laget.

Om jag kommer att genomföra en teknik som leder till en enorm ökning av samtalsvolymer, då Services Manager har en veto “, säger Lees.” På samma sätt kan jag stoppa en lösning kommer att marknadsföra om jag inte tror försäljningen laget är redo att sälja den nya IT-tjänster.

Lees säger ledningen på BT ger sin ledningsgrupp och förväntar chefer att arbeta tillsammans för att fatta rätt beslut för organisationen. “Det är ett bra ställe att arbeta eftersom vi är fokuserade på laget”, säger Lees.

Mer väsentliga tech och företagsledarskap berättelser

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst