Kommer telefonen kör Windows 10 Technical Preview?

Jag ville visa dig Windows 10 Technical Preview för telefoner, släpptes tidigt igår. Men installationen tog längre tid än förväntat. Vad gick fel? Svaret visar den dolda komplexiteten av den globala marknaden för mobila enheter.

Jag är omgiven av mobiltelefoner i alla former, storlekar och operativsystem. Tyvärr har de flesta av de halvt dussin Windows Phone-enheter i mitt kontor är ännu inte berättigade till förhandsvisningen. Och en enhet jag har till hands som finns på listan över enheter som stöds, en fem månader gammal Lumia 830, envist vägrat att ladda förhandsgransknings build. När du har installerat Windows Insider app, som är den första förutsättningen för att låsa tillgång till förhandsvisningen, möttes jag med detta meddelande

Vad som gör detta Lumia 830 skiljer sig från andra? Det är en olåst internationell variant skiljer sig något från den som säljs i USA av AT & T. Även enheten jag försökte uppgradera tycks identiskt med det som säljs av AT & T, är min en RM-984, som är subtilt skiljer sig från AT & T variant, RM-983.

Som till synes mindre skillnaden är inte ovanligt. Gabe Aul, som driver Windows 10 förhandsgranskningsprogram för Microsoft, förklarade för mig i går att den till synes kort lista med sex Lumia enheter på kompatibilitetslistan för Windows 10 förhandsgranskning innehåller faktiskt 704 enskilda varianter, så kallade telefonoperatören Lottning eller POP. Varje variant är konstruerad för en viss region och mobiloperatör.

Microsoft har tillhandahållit sitt första offentliga förhandsgranskning build av Windows 10 för Windows-telefoner.

Som ett resultat av detta potentiella problem, vilket kan resultera i en anordning misslyckas med att arbeta efter ett försök till uppgradering, Microsoft valde att blockera enheter med den gren av kod installerad. Det är precis vad som hände med den enhet som jag försökte uppgradera. Det hade fått den senaste Windows Phone 8,1 uppdateringen några dagar tidigare, den 9 februari I ett e-postmeddelande, förklarade Gabe vad man ska leta efter

Här är detaljerna från telefonen jag försöker uppgradera

Bingo.

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Med lite hjälp från ingenjörer i Redmond, kunde jag rulla tillbaka QFE9 uppdatering, vilket gjorde Windows 10 Technical Preview att installera. Microsoft säger att den fungerar på en lösning för problemet på första start som fick dem att blockera dessa enheter.

Fram till den fix finns, vem som helst med en enhet som finns med på listan kompatibilitet som vägrar att ladda ner förhandsgranskningen kan prova lösning dokumenteras i denna bästa ställena.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Cloud, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner; Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Det är en mödosam men okomplicerad process som innebär att man använder Windows Phone Recovery Tool att rulla enheten till en konfiguration som stöds, då förblir frånkopplad från Wi-Fi och inaktivera automatiska uppdateringar tillfälligt (för att undvika att nyare build visas och störa förhandsgransknings installation ). Om du försöker den här lösningen, läs instruktionerna noga och följa dem till punkt och pricka.

Ironiskt nog, alla som investerat i ett flaggskepp Windows Phone-enhet – som Lumia ikon på Verizon eller dess globala, GSM-baserad motsvarande, Lumia 930 – är berättigade till förhandsvisningen, åtminstone för nu. På samma sätt är äldre flaggskepp telefoner som Lumia 1520 och 1020 (finns på AT & T i USA) och Lumia 925 (såld av T-Mobile) på samma sätt blockerad.

Lumia 830, släpptes i september förra året och slog som en “prisvärd flaggskepp” av AT & T i USA, är berättigade till förhandsvisningen. Lumia 830 har en fem tum, 720p skärm, 16 GB internt lagringsutrymme (med ett microSD-kortplats för expansion), och en 10MP kamera. Det är för närvarande den mest kraftfulla Windows Phone kan köra Windows 10-koden. Eftersom AT & T ännu inte har släppt QFE9 uppdatering och Denim firmware, dessa enheter är berättigade att installera förhandsgranskningen.

En handfull av low-end Lumia telefoner är för närvarande den enda på den uppburna listan förutom 830.

Uppdatering: En fullständig förteckning över telefoner som stöds är här. Vid denna tid den innehåller endast sex modeller, alla Microsoft-tillverkade Lumia enheter: 830, 730, 630, 635, 636, och 638.

Lumia 630 och 635 är low-end telefoner baserade på samma fyrkärniga Snapdragon 400 CPU och chipset som finns i Lumia 830, men har en mindre 4,5-tums skärm, 512 MB RAM och 8 GB lagringsutrymme (utbyggbart med MicroSD-kort). 635 stöder 4G LTE, medan 630 inte gör det. Två varianter av 630, 636 och 638, är också berättigade till Windows 10 förhandsvisning. De omfattar 1 GB RAM, stöd TD-LTE och är avsedda för den kinesiska marknaden.

Den enda annan medlem av Windows 10 tidig adopter klubb är Lumia 730, en dubbel-SIM, icke-LTE version av 735 “selfie telefon.” Lumia 735, som infördes samtidigt som 730 och 830, stöder inte förhandsgranskningen ännu.

Listan kort kompatibilitet dikteras av verkligheten utvecklings: den nya Windows är konstruerad för att utföra på plats uppgraderingar under ett befintligt operativsystem. Det kräver fritt utrymme i OS-partition, en lyx som inte finns på de flesta telefoner som infördes före september förra året. Microsoft arbetar på en funktion som kallas “partition sömmar” som gör att dynamiska justeringar av OS-partition.

När den funktionen är klar (Microsoft är inte att sätta en tidsram på detta arbete, men jag förväntar mig att vara minst en månad bort), kommer listan kompatibilitet för Windows 10 förhandsvisning öka väsentligt. Men nu är det sorgligt kort.

Microsoft har talat upp Windows 10 förhandsvisning för telefoner sedan sin stora invigningsceremonin i Redmond i januari, och den lilla men entusiastiska Windows Phone gemenskap ivrigt förutse denna veckas första förhandsversion. Den oväntat liten lista över kompatibla enheter har tömd mycket av den förväntan.

För nu är den bästa strategin för alla som vill testa Windows 10 Technical Preview på en mobil enhet för att köpa en av de billiga Lumia-enheter, som är tillgängliga direkt från bärare eller från tredjeparts säljare. Amazon, till exempel, har Lumia 635 till priser mellan $ 50 (AT & T) till $ 80 (T-Mobile). Jag rekommenderar styrning klara av det olåsta Lumia 635 för tillfället, om du vill uppleva samma frustration jag gjorde.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela