Den kommande Microsoft-VMWare krig i molnen

Tillbaka i dag, tillbaka när Bill Gates var fortfarande hungrig och Steve Jobs fortfarande ett misslyckande, Microsoft var välkänd för att gå efter en rival i taget.

Vanligtvis rival var större (IBM) eller äldre (Novells Ray Noorda). Poängen är denna koncentration fungerade fantastiskt. Microsoft blev nummer ett genom att vinna en rad tunga anfall, med media som sin publik.

Medan jag var i Europa vår tyska redaktör antydde för mig att en sådan koncentration kan komma till Redmond igen. Den här gången är det VMWare som är i sikte.

Det finns goda skäl för detta.

Microsoft är nu ett företag företag, och det är där VMWare är stark. Striden är över molnet och företag gräva molnet. VMWare har expanderat från hypervisorer till en fullständig moln stack, och staplar är där Microsoft är på. Moln är vad dess företagskunder talar om, och Microsoft måste vara i den diskussionen.

Den väntande uppbrytning av Novell skulle dra allt detta tillsammans. Tanken är att VMWare skulle plocka upp SUSE Linux bit, främst för sin apparat expertis. Båda företagen har en betydande tysk närvaro och stora europeiska försäljning. Öl och pretzels för alla!

Allt detta kan förklara tillkännagivandet från Cloud.com att det skulle bidra till att undvika “VMWare lock-in” genom ett abstraktionslager tillåter Microsofts Hyper-V för att användas med Openstack moln plattform.

Cloud.com är en del av Openstack-gruppen och bidrar önskad kod i nästa build, döpt Bexar.

Jag tror att retoriken är viktigare än verkligheten här. Tillhandahålla alternativ i Openstack för en mängd olika tekniker är bra för Openstack. Ett moln som inte kräver att du ändrar din hypervisor att spela i det är en bättre moln.

Det är tanken att allt detta handlar om frihet som får mig. Om VMWare blir en komplett alternativ till Microsoft i företaget, genom molnet, sedan Microsoft faktiskt har en strid på sina händer.

Och de verkar för kampen.

VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag

Moln, VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag, moln, IBM steg upp molnerbjudanden med VMware, SugarCRM, datacenter, VMware köper Arkin Net, tillägger programvara definieras nätverks heft, moln, offentliga cloud computing leverantörer: En titt på styrkor, svagheter, helheten

IBM steg upp moln behandlar VMware, SugarCRM

VMware köper Arkin Net, tillägger programvarustyrd nätverk heft

Offentliga cloud computing leverantörer: En titt på styrkor, svagheter, helheten