De besvärliga konsekvenser av GST på utländska online shopping

Efter påtryckningar från återförsäljare, är den nyzeeländska regeringen ser till att införa de varor och tjänster skatt (GST) på nätet inköp utomlands.

Inland Revenue och tullverket har satt upp en arbetsgrupp för att se om GST bör samlas på inköp under nuvarande NZ $ 400 gräns.

Detta är en långvarig fråga, en som aldrig tycks försvinna. Men det är uppenbart att idén är opraktiskt.

När ärendet var, senast höjde ett par månader tillbaka, vid en konferens i Wellington, stod det klart att GST på små mängder var en icke-starter. Kostnaden för administration var bara en del av det, ett annat problem var hur man beskatta immateriella inköp, som på iTunes.

Men nyheten knappt bröt innan tull minister Maurice Williamson såg enfald av idén.

Williamson är något av en nörd av statliga normer, kvalificerade i datavetenskap, en heders kamrat av NZ Dataföreningen, och en tidigare minister för kommunikation, så han borde veta vad han talar om.

Han sade att det är praktiskt taget omöjligt för GST som ska införas, med hänvisning till hur svårt det skulle vara att spåra online-betalningar, särskilt i en värld av digital pengar.

Organisationen Konsument Nya Zeeland överens, säger att det skulle vara omöjligt för bankerna att berätta om ett köp har gjorts, och att en sådan GST planen är dömt att misslyckas.

Master förklarade att den inte hade “setup” att införa sådana avgifter, på grund av hur banker och kreditkortsleverantörerna. Även om de gjorde det, skulle icke-bank betalningssystem som PayPal och POLI användas för att undvika betalningar.

Naturligtvis konsumenter som köper på nätet i allt större antal, är rasande på förslag. Så är bloggare, som såg fallgropar i alla GST införande plan.

Vissa människor såg också det som ännu en skatt grab av en girig regering.

En ledande frihet kommenterade också hur internet är en välsignelse för Kiwis, befriande oss ur klorna på Kiwi återförsäljare så att vi kan ta världens fynd genom att klicka med musen. Han sade att vi bör fira vår rätt till internationellt online shopping, snarare än att acceptera en skatt på det.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar, telekom, Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på beslut koppar prissättning, Innovation,? Domino partners med Flirtey för pizza drönare leverans

Tidningen och blogg kommentarer visar verkligen överväldigande allmänhetens motstånd mot en sådan GST skatt införandet. En pragmatisk regering, fortfarande desperat för koalitionspartner för att garantera en majoritet efter nästa års val, kommer att se dårskap i att införa GST som återförsäljare vill.

GST skatt planen är en sådan icke-starter från nästan alla vinklar. De återförsäljare kan lika gärna ge upp på den, och istället se hur de kan betjäna kunderna bättre, nu när nätet presenterar dem med extra konkurrens både hemma och borta.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på besluts koppar prissättning

? Domino partners med Flirtey för pizza drönare leverans