Arbetslösa återhämtning och offshore outsourcing

Att företag offshoring arbete på en växande hastighet är förvisso sant. Det offshore outsourcing, som började decennier sedan i tillverkningen, är nu utvidgas till några av de mest högkvalificerade arbeten vi har är också sant. Och att dessa arbeten är borta och kommer aldrig tillbaka kan vara sant, alltför.

Men att orsakerna är misguidedness, närsynthet eller ens onda företagsledare är inte sant. Och att lösningen är att stoppa praxis är ännu mindre sant.

Vi är verkligen i en period där USA: s förtroende för dess företagsledare är en riktig låg;. Den enkla sanningen är att offshoring är inte resultatet av ett fåtal Benedict Arnold,. Det är svårt att titta på bilder av högavlönade chefer få tas bort i handbojor och inte känner sig förrådd. Utan att extrapolera från denna och lyfta offshoring till nivån för förräderi är fel.

Ja, det gör offshoring innebär att dra nytta av “billig utländsk arbetskraft.” Men låt oss vara rättvis. Amerikaner älskar billig. Wal-Mart Stores, den största amerikanska bolaget är känt för sina låga priser. Kunderna älskar Wal-Mart. Att Wal-Mart är alla på egen hand, en av Kinas främsta handelspartner inte bromsa den amerikanska aptit för vad mega-återförsäljare gör eller hur den gör det. Innebär detta att Wal-Mart dåligt? Självklart inte. I själva verket, Wal-Mart bara toppade Fortunes lista över USA: s mest beundrade företag.

Som konsumenter kräver vi lägsta möjliga pris och högsta möjliga kvalitet. Om ett amerikanskt företag inte kan leverera det – tyvärr, vi köper från vem kan, amerikansk eller inte.

Den enkla sanningen är att offshoring är inte resultatet av ett fåtal Benedict Arnold s. Det är ett resultat av den obevekliga press på företagen att utnyttja varje tillfälle tillgänglig för dem att minska kostnaderna, höja kvaliteten och lägga till vinsten.

Stoppa offshoring – eller införa ett moratorium, som vissa har föreslagit – skulle helt enkelt sätta amerikanska företag i händerna på sina utländska konkurrenter. Betyder det att alla företag som är är offshoring med tanke på alla sina alternativ och göra ett välgrundat beslut? Självklart inte.

Det finns verkliga problem som vi behöver för att bättre förstå snabbt – mycket kritiska, såsom skyddet av immateriella rättigheter och privata uppgifter,. Och topp företag arbetar mycket hårt för att göra just detta. Men återigen, låt oss vara rättvis. Immateriella rättigheter blir stulen i USA. Och identitetsstöld inte börja med offshoring. Tyvärr är det ännu en amerikansk innovation.

Vad man ska göra, så vad ska vi göra? Helt enkelt berätta för folk att hänga på, att makroekonomi så småningom kommer att komma runt för att rädda dem? Jag skulle i stället föreslå en mer aggressiv, tvådelad insats.

• För det första måste vi inleda en dialog över företag, regering, arbete, och den akademiska världen för att bättre förstå var outsourcing, offshoring och den globala ekonomin tar oss. Det finns ett tåg som kommer ner spåren. Men vi verkar vara argumenterar över vem som kommer att stå där på banan. Det spelar ingen roll. Om vi ​​inte samarbetar till fullo förstå de förändringar rubrik vår väg, vi kommer alla att vara lika tillplattade när den träffar.

• För det andra måste vi börja utveckla en plan för ett svar på dessa förändringar som bygger på det bästa av Amerika: att investera i vårt folk, investera i forskning och utveckling, sporra våra entreprenörs energier. Vi behöver inte statliga regleringar för att skydda oss. Men vi behöver gripa ögonblicket i en unikt amerikansk stil.

Vad skulle det vara? Vi bör omfatta offshoring där det är vettigt, men vi bör också återinvestera en del av dessa besparingar här. Låt oss sätta pengar tillbaka till omskolning och arbetsförmedlingen.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, samarbete, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Låt oss hitta sätt att uppmuntra företagare att lansera nya call center i platser som North Dakota och Bronx att konkurrera head-to-head med dem i Indien, Filippinerna och andra länder. Låt oss hitta sätt att hjälpa några av våra folk återanvända sina talanger inom områden som utbildning och hälsovård. Låt oss fördubbla våra satsningar på forskning och utveckling inom områden som nanoteknik och biogenetics – områden som erbjuder USA en möjlighet att dominera framtidens stora industrier.

biografi, Michael F. Corbett är VD för Michael F. Corbett & Associates. Han har vittnat som expert på outsourcing för Vita huset Office of Management and Budget.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck