Tracking kontaminerade flygkabiner

Med antalet flygpassagerare alltid ökar, regleringsmyndigheterna är mer intresserade än någonsin av en eventuell kontaminering av luft hytter av smittsamma virus, såsom SARS eller H5N1. Detta är anledningen till Purdue University forskare har utvecklat ett system som kan spåra en patogen substans till ett område storleken på ett enda säte. Systemet använder sensorer för att lokalisera passagerarna släppa farligt gods. Men ännu viktigare, använder det en matematisk teknik, kallad “omvänd simulering,” som analyserar “hur ett material sprider hela kupén och sedan driver spridningen bakåt för att hitta sitt ursprung.” Detta system kan en dag varna piloterna i realtid – och även sättas i kontorsbyggnader.

Bilden ovan visar hur Computational Fluid Dynamics (CFD) har använts för att studera luftdistribution i kabinen av en Boeing 767. (Credit: Qingyan Chen, Purdue University). Här är en mer detaljerad bildtext: “Passagerare och besättning är förpackade i en mycket begränsat utrymme i kommersiella kabinen Luftdistributionssystemen spelar en mycket viktig roll för komfort, hälsa och säkerhet för passagerare och besättning Den senaste tidens erfarenhet av SARS.. sändning på flygplan har ytterligare ökat behovet av att förbättra utformningen av luftdistributionssystemen för närvarande används på flygplan. ” (länk)

Denna forskning har letts av Qingyan Chen, professor i maskinteknik vid Purdue University, och stöds av Air Transportation Center of Excellence för trafikflygplan Cabin Environment Research, som fastställts av Federal Aviation Administration. Här är en länk till andra Qingyan Chens senaste forskningsaktiviteter.

Men vad exakt är syftet med detta projekt?

Och hur är det möjligt att nå detta mål? Svaret är att använda “omvänd simulering.”

Denna forskning visas i juni 2007 frågan om inomhusluft, en vetenskaplig tidskrift som publiceras på uppdrag av International Society of inomhusluftens kvalitet och klimat (ISIAQ) av Blackwell Publishing, Inc. Papperet har titeln “Identifiering av föroreningskällor i slutna miljöer genom omvänd CFD modellering “(Volym 17, Issue 3, sid 167-177). Här är en länk till det abstrakta och några utdrag från det.

Här är ytterligare en länk till den fullständiga texten i detta dokument (PDF-format, 19 sidor, 741 kB). Men jag rekommenderar inte att läsa det, förutom om dina matematiska kunskaper är riktigt vassa.

Källor: Emil Venere, Purdue University News, 22 maj 2007, och olika webbplatser

Du hittar släkt historier genom att följa länkarna nedan.

Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Aerospace, kemi, teknik, Sensorer, Travel

Efter timmar, Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, rörlighet, Kobo Aura ONE först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme, innovation, bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation

De bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation