Standarder ansträngning skulle kunna förbättra USB-flashminnen

M-Systems och SanDisk på fredagen lanserade en insats de två företagen säger att definiera nya hårdvaru- och mjukvaru specifikationer för USB (Universal Serial Bus) flash-enheter, de små lagringsenheter som används av många konsumenter att ansluta till en dators USB-port för att säkerhetskopiera filer eller shuttle dem mellan enheter. De nya specifikationerna skulle skapa en standardmetod för att tillåta enheterna att vara värd för applikationer och data. Företagen meddelade ansträngning, dubbat U3, på Consumer Electronics Show i Las Vegas.

Trots USB-minnen “enorma popularitet, M-Systems och SanDisk hävdar enheter begränsas av avsaknaden av en gemensam metod för att arbeta med applikationer. Enheterna kan all data lagra, men ett programvaruföretag kan inte, säg, skapa en enda ansökan som kommer att lansera från alla minnen, sade företagen. Men de säger deras U3 ansträngning kommer att låta enheter utökar sin roll som strikta fartyg datalagrings i hosting applikationer och data, såsom tillgång till Internet eller spelmjukvara eller krypterade journaler, som sedan kan användas på vilken dator som helst.

Således företagen skapade U3 Limited Liability Co, med huvudkontor i Redwood City, Calif., Som kommer att främja dess U3 USB-minne hårdvarukonfiguration för hårdvarutillverkare och gränssnitt för tillämpningsprogram (API) för programvaruutvecklare som standarder som driver tillverkare och programvara företag kan basera nya produkter.

Detta U3-plattformen, eftersom företagen kallar det, kommer att göra det möjligt för mjukvarutillverkare att skapa portabla applikationer som kan hållas på och startas från en U3-flash-enhet när den är ansluten till någon dator. U3 också innehåller är eget skrivbord gränssnitt, Launch Pad, för att effektivisera visning, starta, ladda ner och hantera alla U3 applikationer lagrade på en U3-enhet, sade företagen.

U3 skapar en ny, öppen, standardplattform som tar USB-minnen från de enkla lagringsenheter de är idag till bärbara enheter som har befogenhet av rika applikationer, utnyttja den kreativa energin hos en mängd oberoende utvecklare “, säger SanDisk VD Eli Harari i ett uttalande.

M-Systems och SanDisk, som först aviserade ett strategiskt samarbetsavtal och patent swap i samband med U3 i september förra året, sade att de förväntar sig de första U3 produkter att komma ut till sommaren.

Med tiden företagen förväntar U3 leda till flash leverantörer bunt applikationer med sina enheter att inrikta sig på specifika marknadssegment, såsom hälso- och sjukvård, spel och produktivitet. Meddelade i veckan, Medic personliga HealthKey flash lagringsenhet – är ett exempel på vad en framtida U3-enhet skulle kunna se ut – för att lagra journaler.

Efter avslöjandet av U3 på CES, ett antal företag aviserat stöd för insatsen.

ICQ sa att det håller på att utveckla en portabel version av sin ICQ meddelandetjänst för U3-enheter, medan säkerhetsföretaget McAfee sa att det kommer att stödja U3-enheter med dess virussökning och personlig brandvägg.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra års stasis

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, säkerhet, Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra år stasis