Beviset är i test: Den schweiziska genombrott som kommer att göra programvaran mer tillförlitlig

Storleken och komplexiteten i dagens program kan göra det svårt att kontrollera deras sannolika tillförlitlighet.

Testning går bara så långt: ofta efter program släpps, är det en avvaktande se strategi, med utvecklare att skicka ut patchar för produkter om och när stora problem blivit uppenbart.

Två datavetare vid det schweiziska Federal Institute of Technology (École Polytechnique Fédérale de Lausanne eller EPFL) hoppas att ändra på det – med hjälp av automatiserade resonemang verktyg för att ersätta validera programvara genom testning med mer exakta matematiska bevis.

Även om verifieringsverktyg har utvecklats betydligt under åren, har en stötesten varit stöd för bevis som använder matematiska induktion.

Nästan två tredjedelar av Rumäniens datorer kör åtminstone en del av illegal programvara – ett tecken på ett tekniskt arv som innebär att det nu har flest teknik arbetstagare per capita i Europa.

EPFL forskning, av Viktor Kuncak, docent vid Laboratoriet för Automated resonemang och analys och post forskarassistent Andrew Reynolds, övervinner detta genom att förbättra den induktiva resonemang i satisfierbarhet Modulo Teorier (SMT) lösare.

SMT lösare är nästa generations program verifiering av programvara och förbättra dem med förmågan att utföra automatiserad matematisk induktion gör det möjligt för dem “för att lösa fler problem inom områden som programvara och verifiering hårdvara”, säger Viktor Kuncak. Detta kommer i sin tur att göra programvaran mer tillförlitlig, förbättra säkerheten för system vi använder varje dag från flygledningen till hälso monitorer.

EPFL Metoden bygger på att bevisa att om en sats är sann för ett naturligt tal är det för den som följer (känd som n + 1). I synnerhet när det inte är möjligt att kontrollera en åtgärd direkt bryter tekniken ner uppgifter i mindre att det kan lösa.

“Utmaningen ligger ofta i upptäckten av mellan lemman, eller delmål, som krävs för ett bevis för att lyckas. I samband med verifiering av programvara, kan en delmål ange en specifik egenskap av produktionen returneras av ett funktionsanrop, eller tillstånd att en fastigheten finns alltid under genomförandet av programmet “, sade Reynolds.

Historiskt, upptäcka sådana delmål förlitat sig på utvecklare. Nu ny forskning visar att det kan ske genom automatiserade resonemang verktyg.

Införliva induktion gör lösare – oavsett om de används med kommersiella verifieringsverktyg som Coverity eller öppen källkod akademiska verktyg som Leon, också utvecklats vid EPFL – mer kraftfull och enklare att bygga.

Den nya tekniken redan finns tillgänglig i CVC4 (samarbetande giltighet Checker), en öppen källkod SMT lösare.

Mjukvarutestning och QA budgetar fortsätter att stiga, med mer betoning på nya saker, Testning av mjukvara kan använda icke-IT-grads “nytt perspektiv, 2015: året för att tända en eld under DevOps

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

“För programvaruverifieringstillämpningar, kan automatiskt bevisa riktigheten av datastrukturer, inklusive binära sökträd och sorterade listor verktyget. I vissa fall är verktyget kunna upptäcka bevis som är enklare än de som har hittats av manuell inspektion från en användare “, säger Reynolds.

Förhoppningen är att matematiker och datavetare att fokusera på de mest utmanande delarna av matematiska bevis, samtidigt som en underliggande automatiserat resonemang verktyg för att hantera en majoritet av stegen i ett bevis.

“Genom att öka mängden av automatisering som används i matematiska bevis, vi också öka storleken och komplexiteten i satser och system som vi har möjlighet att tryggt resonera om.”

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner