Varför Microsoft är rätt att jaga Android patent erbjudanden

Microsoft fortsätter att kämpa för att vinna mark med sin Windows Phone-plattformen, är Android visat sig vara ganska en kassako för Redmond, Wash.-baserad mjukvarujättens, eftersom företaget tecknar fler patentlicensavtal med företag som vill använda Android.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

De senaste företag att ansluta sig till Microsofts immateriella rättigheter (IP) licensieringsprogram i utbyte mot att kunna använda Android utan rädsla för att bli stämd är, handdatorer och terminaler tillverkare Hoeft & Wessel och Android tablett tillverkare EINS.

Medan detaljerna i de affärer behandlas konfidentiellt, Microsoft medger att i båda fallen affären innebär Microsoft tar emot en royalty. Liknande erbjudanden som Microsoft har tecknats med företag som LG, Samsung och HTC netto det några $ 15 för varje Android-enhet som säljs.

Även i ansiktet av dessa affärer ser ut som en Goliat driver runt den lilla killen (eller, åtminstone, mindre Goliat), och tjäna pengar på en plattform som, på framsidan av det, har företaget inget att göra med är Microsoft rätt att jaga Android patent erbjudanden.

I själva verket har en skyldighet att göra det. Här är affären.

Microsoft är ett börsnoterat bolag, och som alla andra börsnoterat bolag är tacksamhetsskuld till sina aktieägare att maximera avkastningen, även om det innebär att anställa en armé av advokater och gå efter företag som den anser är skyldig dem pengar. Det är hur företag fungerar.

: Bästa Android-tabletter (December 2012 upplagan)

Om Microsoft eller något annat företag i en liknande situation, valde att inte vidta åtgärder för att maximera aktieägarnas avkastning då företaget skulle öppna sig upp till en aktieägare rättegång.

Frågan här är inte huruvida det är rimligt för Microsoft att göra detta, eller på något sätt moraliskt eller etiskt fel, det är rättsligt korrekt. Det har ingenting att göra med att välja sida eller spelar rättvist och allt att göra med att följa lagen. Microsoft anser att Android gör intrång på sina immateriella rättigheter, och som sådan Microsoft behöver visa dess aktieägare att det samlar in pengar skyldig till det.

För 2012 räkenskapsåret, uppskattades det att Android licensavtal skulle dra in en del $ 440.000.000 för Microsoft.

När Microsoft, eller något annat företag, närmar sig ett annat företag med immateriella intrång, kan det gå på två sätt. Företagen kan komma till en överenskommelse, som Microsoft har gjort i detta fall, eller de kan hertig ut i rättssalen. Erbjudanden är att föredra eftersom de är snabbare, enklare och mycket mindre smärtsamt, men ibland saker hamnar i domstol och ärendet läggs framför en jury för att avgöra vad som händer.

Glöm fanboys och deras pseudo-religiösa chanting och se dessa affärer för vad de verkligen är – ett stort företag att maximera vinster och avkastningen.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor