Torvalds och Cox motsätter mjukvarupatent lag

Två av de mest framstående personer i Linux-världen, Linus Torvalds och Alan Cox, finnas mana Europaparlamentet att avvisa ett förslag till direktiv om mjukvarupatent när det kommer upp för omröstning den här veckan, säger att det skulle innebära “kaos” till europeiska företag och orsaka förlust av arbete.

Cox och Torvalds är den senaste att protestera mot förslaget till direktiv om patenterbarhet för datorrelaterade uppfinningar, som kommer inför Europaparlamentet som en del av en plenum börjar på måndag. Omröstningen, förväntas för onsdag, försenades tidigare denna månad på grund av kontroverser över frågan.

Torvalds inledde utvecklingen av operativsystemet Linux kärna, och fortfarande leder projektet, medan Cox är en av de mest inflytelserika Linux-utvecklare. Operativsystemet Linux, som omfattar Linux-kärnan liksom ett stort antal komponenter som utvecklats oberoende, har blivit en viktig kraft i mjukvaruindustrin, men dess utvecklingsmodell öppen källkod kan hotas av mjukvarupatent.

Direktivförslaget har presenterats som en harmonisering av de europeiska patentlagar, som skiljer sig mellan medlemsstaterna. Förespråkare såsom brittiska Labour MEP Arlene McCarthy hävdar att direktivet skulle hjälpa småföretag genom att den rättsliga ramen för datorrelaterade patent mer konsekvent.

Kritiker som Cox och Torvalds dock säga att direktivet är formulerad på ett sådant sätt att praktiskt taget alla program eller elektronisk affärsprocess kan patenteras, en situation som redan finns i USA. Ekonomer, datavetare, mjukvaruutvecklare och en grupp som representerar två miljoner små och medelstora företag har gjort liknande kritik.

Erfarenheterna från USA visar att mjukvarupatent inte gynna någon men kanske patentadvokater “, säger Torvalds i ett uttalande.” Vi hoppas att medlemmarna i Europaparlamentet se dessa negativa sidor och inte driva samma kaos den gamla kontinenten.

I ett öppet brev till Pat Cox, ordförande i Europaparlamentets, Alan Cox och Torvalds hävdade att Linux är särskilt utsatta för mjukvarupatent eftersom det inte kontrolleras, och därmed skyddas direkt genom en rik bolag.

Andra problem ingår användning av patent för att begränsa konkurrensen från små företag, för att blockera interoperabilitet och för att förhindra publicering av information. Cox sade också att tusentals mjukvaruutveckling jobb kan gå förlorade, eftersom företagen kan välja att outsourca sin utveckling till ett område utan risker patent ansvar.

Cox och Torvalds uppmanade ledamöterna att godkänna direktivet endast ändringar klart begränsa dess omfattning, i enlighet med rekommendationerna röst av Stiftelsen för en fri informationsinfrastruktur (FFII), som har kämpat mot direktivet i sin nuvarande form.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig