Teknisk support bedragare ta tips från Ransomware att få dig att betala upp

Teknisk support bedrägerier är vanligt förekommande. Du får en kall samtal från någon som utger sig för att vara från Microsoft, de försöker övertyga dig om att de har “skannas” datorn och det finns virus som måste tas bort – och allt de behöver göra som en del av denna hängivna kundservice är att gå in där och städa upp för dig.

Så länge du lämnar över uppgifter om ditt konto och dina bankuppgifter, naturligtvis.

Tyvärr, sådana bedrägerier förblir lukrativ, särskilt om några av den äldre generationen eller utsatta människor är riktade.

Enligt forskare från Malwarebytes, dock är detta inte längre historien – och nu har cyberscammers tagit ett tips eller två från uppkomsten av Ransomware att göra sina system ännu mer lönsamt.

Teknisk support bedragare har setts med hjälp av falska blå skärmar of Death (BSOD) innan, men på tisdag, sade säkerhetsgruppen i ett blogginlägg som skåp håller på att utvecklas som “trick användare att tro deras Windows-licens har gått ut och blockerar dem från att använda sin dator. ”

För att vara tydlig, är detta inte en falsk webbläsare pop-up som lätt kan avslutas genom att döda programmet eller starta om datorn “Malwarebytes anteckningar.” Nej, det är i huvudsak en bit av skadlig kod som startar automatiskt, och typiska Alt + F4 eller Windows-tangenten tricks kommer inte att bli av med det.

En fullständig brottsling ekosystem har vuxit runt sådana lås, som innefattar buntning dem i Pay Per Installera program.

I ett fall, forskare @ TheWack0lian delade en Microsoft Windows-baserad skåp som liknar en riktig Windows-program. En gång installerat, att de skadliga väntar för användaren starta deras system innan du aktiverar vid start.

Den skadliga koden tar sedan över skrivbordet – på samma sätt som Ransomware – och visar en falsk Windows Update skärmen. När “uppdateringar” är klar, är användaren informeras om att deras licensnyckel har gått ut.

Eftersom skärmen är nu låst, är det enda sättet att flytta ytterligare att kalla “teknisk support” nummer publiceras på uppdateringen.

När forskarna ringde numret skulle bedragaren på den andra änden av linjen inte låsa upp systemet om en avgift på $ 250 betalades.

Användningen av låsskärmar är en oroande trend och belyser hur mycket mer sofistikerade bedrägerier och malware blir över tiden. Det är ännu viktigare än någonsin att hålla systemet korrigerad och att hålla sig borta från någon nedladdning som verkar misstänkta.

Kostnaden för Ransomware attacker: $ 1 miljard år, Chrome och börja märkning HTTP-anslutningar som osäkra, det Hyperledger Project växer som gangbusters, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Apple går serversidan för att fixa Siri låsskärmen bypass säkerhetsbrist, Bug gåvor: Vilket företag erbjuder forskare kontanter, Cyberattackers botch integrationen av Adobe Flash zero-day sårbarhet i utnyttja kit, Möt företag som vill stoppa pirater använder webben tills de betalar upp

Säkerhet, nytänkande säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD, Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera? nu att åtgärda kritiska säkerhetshål

I fallet med denna bluff kan du använda tangentkombination “Ctrl + Skift och tryck på S-knappen” för att stänga av skåp, eller ange hårdkodade värden för “produktnyckel”, “h7c9-7c67-jb” eller “g6r -qrp6-h2 “eller” yt-mQ-6W “kan också fungera.

“Självfallet är detta en oroande trend, eftersom i jämförelse med falska (men mestadels ofarliga) webbläsare varningar, dessa fönster skåp är en verklig smärta att bli av med och tills du gör det, är datorn helt oanvändbar” Malwarebytes säger.

Denna ökade sofistikering innebär att man inte bara kan förlita sig på sunt förnuft eller undvika de typiska kalla samtal från “Microsoft”. Nu måste de också har sina maskiner skyddas från dessa attacker eftersom bedragare har redan börjat tillverka malware anpassad för vad som egentligen är rätt och slätt utpressning via telefon.

Läs vidare: Top Picks

Re-thinking säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål