Tech och Brexit: Tre fjärdedelar av startup se tuffa tider

Tech startup väntar en tuff konjunktur efter Storbritanniens beslut att lämna EU.

Regeringsstödda tech kropp Tech Stad Storbritannien har kartlagt 1,205 personer som arbetar i tech: 60 procent av de tillfrågade är företagets grundare och VD, och företagen är huvudsakligen startups med 10 eller färre anställda. Två tredjedelar av de svarande är brittiska medborgare, medan de fem andra nationaliteter representerade är amerikanska, franska, tyska, italienska och irländska.

Tre fjärdedelar av de tillfrågade säger att företagsklimatet kan bli värre, och drygt hälften säger att de tror att det kommer att bli svårare att attrahera och behålla de allra bästa icke-brittiska talang.

En tredjedel säger att de kommer att sakta ner på nyanställning, och knappt en fjärdedel räknar med att skala tillbaka sina planerade tillväxtambitioner. Drygt hälften säger att de planerar att anskaffa kapital utanför Storbritannien under nästa år.

Tech chefer har också vissa krav på Storbritanniens politiker förhandlar landets Brexit: två tredjedelar säger att de vill höra ett tydligt budskap om EU-invånarnas möjlighet att bo och arbeta i landet, och 85 procent vill se den brittiska förbli en del av EU: s inre marknad.

Tech Stad UK vd Gerard Grech sade flera arbetare, entreprenörer och investerare i den digitala ekonomin vill stanna kvar i EU.

“Nu när den första chocken på resultatet börjar blekna, en air av pragmatism är lösa i. Jag är också upptäcka försiktig optimism eftersom möjligheterna i livet efter Brexit börjar komma i fokus. Nej, det var inte vad vi förväntat . Men ja, det finns oväntade upsides och mycket verkliga möjligheter “, sade han.

Medan Tech Stad UK beskrev undersökning som “anledning till optimism”, verkar det som efter folkomröstningen att lämna EU mest tech startups se hårda tider framöver. Men Grech sade Storbritanniens digitala ekonomin växer snabbare än den bredare ekonomin och skapar jobb snabbare. Och nästan 40 procent av Europas tech “enhörningar”, unga företag värderas till $ 1 miljard, är baserade i Storbritannien.

Simon Calver, partner på investmentbolaget BGF Ventures, sade: “Lämnar EU väcker massor av utmaningar för tech gemenskap men de används på dessa utmaningar Det är inte distrahera oss från vårt huvudsyfte att investera i de mest lovande företag och privatpersoner. med globala ambitioner som vi kan hitta. ”

Separat forskning från IDC visar att utsikterna för tech fortsatt dyster: efter sju procent tillväxt under 2015, kommer Europeiska tech utgifterna ligga stabilt på € 707bn i år och öka med bara 0,8 procent nästa år, en minskning med två procent.

UK tech utgifterna kommer att se den skarpaste nedgången, växer med bara 1,3 procent 2016 och med ingen tillväxt 2017. Tech utgifter för finansiella tjänster, följt av detaljhandel och tillverkning, särskilt inom fordonsindustrin kommer att påverkas mest.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Tech efter Brexit: Var ska vi gå härifrån, Brexit stavar turbulens för cloud computing: 6 stormiga scenarier, Brexit nedfall börjar som Vodafone varnar det kunde flytta huvudkontoret från Storbritannien, Brexit: Gör dig redo för kompetensbrist och förlorade affärer, varnar analytiker ; Vad betyder Brexit betyda för ditt företag?

Mer på teknik och Brexit

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner