X markerar Nokias försök att återta sin förlorade ära i Indien

Det är rik ironi att ett telefonbolag som en gång dominerade den indiska marknaden är nu spelar underdog till många av de spelare som välta den.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Nokia igår presenterade tre Android-baserade smartphones i “prisvärd” segmentet (under 160 $) som skulle kunna sätta några allvarliga värme på låga indiska spelare som Micromax och Karbonn, som till stor del har byggt sina förmögenheter runt låg kostnad, funktionsrik Android-telefoner.

Om Nokias strategi fungerar, kan det vara en sensationell comeback för ett företag som var de bästa märke i Indien under mobilen varv runt 15 år sedan – ja, dess namn var ganska mycket synonymt med mobilen här vid ett tillfälle – med billig , robusta, grundläggande och eleganta telefoner är utrustade med en oumbärlig, kraftfull ficklampa på framsidan som många av oss fortfarande längtar efter, särskilt om du råkar regelbundet fumla runt för nycklar eller byta blöjor i mörker.

Nokia var så stor här att det hade en nästan oövervinnerlig 75 procent av marknadsandelen i början av 2000-talet, tank till under 30 procent år 2010. I dag, den har en ynka 14,7 procent av funktionen telefonen marknaden (överträffat av ledare Samsung, på 15,3 procent) och mindre än fem procent av smartphone marknaden, bakom Lava (4,7 procent), Sony (5 procent), Karbonn (10 procent), Micromax (16 procent), och Samsung (38 procent), enligt IDC.

Dess sjunkande förmögenheter speglas i hög grad en global trend, men titta bolagets ledning snubblar omkring i ett töcken, medan Samsung och lokala aktörer som Micromax och Karbonn började äta sin lunch var som att titta på en slow-motion tåg vraket. Här var dessa vig nya spelare, tillsammans med den lika säker på foten leviathan surfa den framväxande smartphone våg med eftertryck, erbjuder ett varierat utbud av produkter medan Nokia förblev frysta.

Det var en sak att inte kunna förutsäga konvergensen av datorn och telefonen, men en helt annan sak att inte kunna agera på bevis för att smartphones var obestridliga framtid telefon (och dator) företag. Bara i år har funktionen telefoner, som traditionellt har varit Nokias styrka, fizzled från 90 procent av marknaden till 78 procent.

Så, inte konstigt att Indien har blivit den kanske viktigaste marknaden för smartphone spelare, tredje största i världen i dag, gigantisk när det gäller landets 1,2 miljarder invånare potential och växande på 181 procent jämfört med året innan (på årsbasis), från och med fjärde kvartalet 2013, enligt IDC. Ändå är det också en förrädisk industri med att pendla förmögenheter, som Nokias historia visar.

Företaget till att inte blir några avbrott här. Ja, Nokias eleganta Lumia linje av smartphones med fantastiska kameror har imponerat, men trots att skicka en 34-procentig ökning av sålda enheter, gled sin marknadsandel från 8,79 procent till cirka 5 procent på bara sex månader (för perioden fram till 2013 Q3), enligt IDC. Idag är det inte ens i topp fem i smartphones.

X-serien har en god chans att ändra det. Dess telefoner har Qualcomm Snapdragon dual-core processorer och dubbla Sims. X levereras med en 4-tums IPS kapacitiv skärm, en 3MP kamera ($ 122), och 512 MB RAM. Den mer avancerade XL levereras med en 5-tums skärm med 2MP framsidan kamera, en 5MP bakåtvänd autofokus kamera med blixt, och 768 MB RAM ($ 150).

Dessa är kvalitet specifikationer, och företaget är slutligen i en bra position för att bestrida dominans lokala aktörer i low-end smartphone marknaden, såsom Micromax och Karbonn.

Medan ett företag som Micromax har byggt ett bra varumärke och har förbättrat sin service efter, enligt rapporter, kan det bli en riktig springa för dess pengar från X-telefoner. Ta min egen erfarenhet, till exempel (som absolut inte bör läsas som den genomsnittliga erfarenheten hos en Micromax användare, men åtminstone indikativa på något sätt).

Efter min älskade Samsung Galaxy S2 slogs till marken, skurade jag på marknaden för ett billigare alternativ, svor inte att punga ut en orimliga belopp för en telefon som så småningom skulle ge efter för härjningar stökiga småbarn. Efter att ha gjort en del efterforskningar, jag fast på Micromax s 116 en duk HD, trots varningar om bloggar om billiga byggkvalitet. Specifikationerna var svårt att slå på det erbjudna priset ($ 190).

En dag efter att ha köpt det, telefonen hålls kraschar varje gång jag rörde en ikon. Återförsäljaren återställa den och sa att det skulle vara OK. Några veckor senare fick jag samma resultat. Jag har fortfarande inte fick upp energin eller viljan att stå i en aldrig sinande rad i Micromax servicecenter. Det kan vara irrationellt, men detta i slutändan innebär slutet på min Micromax experiment, särskilt med globalt hyllade telefoner som Moto G äntligen tillgängliga för indiska konsumenter.

Om många indianer sluta tänka som mig – särskilt de hundratals miljoner på landsbygden indianer som är äldre kunder och de största fans av Nokias nuvarande Asha serie funktionen telefoner – då Nokia har en verklig chans att vinna deras hjärtan och sinnen och plånböcker, och orsakar en omvälvning i den indiska telefonen marknaden.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor