? VMware stämd för underlåtenhet att följa Linux licens

År 2007 topp Linux bidrags Christoph Hellwig anklagade VMware för att använda Linux som bas för VMware ESX bare-metal hypervisor, en viktig del av VMwares molnerbjudanden.

Toolkit: Jämföra VDI vs PC kostnader, beslut faktorer att tänka på VDI vs PC, VDI tillväxten drivs av behovet av flexibilitet, rörlighet, fler företag vänder sig till skrivbordsvirtualisering

Åren gick och Software Freedom Conservancy, en ideell organisation som främjar öppen källkod, påstår sig ha förhandlat med VMware för företaget att släppa ESX kod, och dess efterföljare ESXi. På så sätt, hävdade Software Freedom Conservancy, dessa program skulle lagligt följa Linux GNU General Public License version 2 (GPLv2). VMware vägrade 2014.

Nu, Hellweg och programvaran Freedom Conservancy stämmer VMware i tingsrätten i Hamburg i Hamburg, Tyskland.

Programvaran Freedom Conservancy tror VMwares ESX är en Linux-koden ripoff, -. Software Freedom Conservancy, Gruppen förklarar att de ser detta som en “ångerfull men nödvändigt nästa steg i både Hellwig och Conservancy pågående försök att övertyga VMware att följa ordentligt med villkoren i GPLv2, licensen för Linux och många andra Open Source och Free Software ingår i VMwares ESXi produkter.

Vad är förvånande om VMwares envishet är att det aldrig har varit mycket fråga som VMware hade använt Linux i ESX och ESXi. Som Hellwig skrev i 2007, “VMware använder en dåligt hackad 2.4-kärna med en stor binär blob hakas i det, vilket ger ett härlett verk av Linux-kärnan som inte är juridiskt distribuerbara.”

På toppen av det, under 2011, Conservancy sade att VMware underlåtit att lämna eller erbjuda någon källkoden för den version av BusyBox, en populär embedded Linux distribution och verktygslåda, i ESXi. Historiskt sett har busybox utvecklare varit aggressiva om att försvara GPLv2. Under 2007, BusyBox framgångsrikt den första amerikanska GPL-relaterat mål. Utvecklarna följde sedan upp med segrar mot Verizon och andra blivande GPLv2 lagöverträdare.

Trots bevis på koden, uppgav Conservancy “VMwares jurist slutligen informerade Conservancy 2014 att VMware hade för avsikt att upphöra sin distribution av egenutvecklade licensierade verk som härrör från Hellwig s och andra kärn utvecklarnas upphovsrätt, trots villkoren i GPLv2. ” Därför kände Conservancy det hade “ingen utväg än att stödja Hellwig s domstol.

Förutom den allmänna brott mot licensen gruppen fortsatte, “Conservancy och Hellwig särskilt hävda att VMware har kombinerat upphovsrättsskyddat Linux-kod, licenserat under GPLv2, med egna proprietära kod som kallas” VMkernel “och distribueras hela det kombinerade arbetet utan att ge eller erbjuda kompletta motsvarande källkoden för att kombinerat arbete enligt villkoren i GPLv2.

Både Hellwig och Conservancy tillstånd i en FAQ på rättegången som “Enkelt uttryckt, Conservancy och Christoph helt utmattad alla möjliga icke-tvister strategi och taktik för att övertyga VMware att göra det rätta innan ansökan denna tvist.”

I en kommentar i allmänhet i frågan om GPL verkställighet, Bradley M. Kuhn, Conservancy VD och Distinguished teknikern, sade i ett uttalande att “Förekomsten och stora volymen av GPL kränkningar har ökat med flera tiopotenser i nästan två decennier som jag har arbetade på verkställighet av GPL. Vi måste ta ställning för att visa att enskilda utvecklare och programvara frihet entusiaster vill upprätthålla copyleft som en bra strategi för att uppnå mer tillgång till källkoden och rätten att ändra, förbättra och dela denna källkod. i ber alla stöd Conservancy i denna åtgärd ”

Free Software Foundation (FSF), en organisation som försvarar de juridiska rättigheter öppen källkod utvecklare och användare, stöder också Hellwig. FSF verkställande direktör, John Sullivan sa, “Jag vet att de (Conservancy) har varit helt rimligt i deras förväntningar med VMware och har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att ta itu med detta misslyckande innan tillgripa till domstol. Deras motivation är att stå upp för rättigheter datoranvändare och utvecklare över hela världen, har precis samma rättigheter VMware haft som en distributör av GPL-täckta programvara. Poängen med GPL är att ingen kan göra anspråk på dessa rättigheter och sedan sparka bort stegen att hindra andra från att även ta emot dem . Vi hoppas VMware kommer att intensifiera och göra det rätta. ”

VMwares chef för Corporate Public Relations, Michael Thacker, svarade: “Vi tror att stämningen saknar grund. VMware omfamnar, deltar i, och har åtagit sig att öppen källkod. Vi tror att vi kommer att segra i alla frågor genom den rättsliga processen i Tyskland.”

 Berättelser

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Nedgången av GPL och ökningen av frivilliga öppen källkod-licenser, Beslut, beslut. Hur väljer man en öppen källkodslicens,? Microsoft att öppen källkod mer of.NET, och föra den till Linux, Mac OS X, Bör API vara upphovsrättsskyddat,? Microsoft medger dess GPL kränkning, kommer återutfärda Windows 7 verktyg under öppen källkod licens

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, moln, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet