Varför Thunderbolt är irrelevant för PC OEM

Datortillverkaren Acer har, dumpade Intels Thunderbolt höghastighetsport till förmån för USB 3.0. Detta markerar början på slutet för Thunderbolt på datorn.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, rörlighet, Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik, hårdvara, Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop, Windows 10, Microsoft Windows 10 “Redstone 2 test bygga 14915 nu tillgänglig för persondatorer, telefoner

Thunderbolt är, utan tvekan, fantastisk teknik, som kombinerar både PCIe och Display trafik i en enda kabel. Inte bara erbjuder enorma genomströmning, men det är extremt mångsidig, vilket gör externa enheter såsom bildskärmar för att stödja Displayport, Gigabit Ethernet, FireWire 800, ljud och USB, utan att behöva en uppsjö av kablage mellan bildskärmen och datorn.

Och dess 10Gbps per kanal dataöverföringshastigheter – snart stötte upp till 20Gbps i Thunderbolt 2 – är mer än tillräckligt för även krävande video proffs och 3D-modellbyggare.

Att se hur mångsidig Thunderbolt är, ta Apples $ 999, 27-tums Thunderbolt display. Här har du en LED-bakgrundsbelyst display panel med integrerad Gigabit Ethernet, ljud, Facetime HD-kamera, USB och FireWire controllers. Du kan ansluta denna panel till en Thunderbolt-aktiverade Mac och ha tillgång till all den inbyggda funktioner via en enda kabel. Också, eftersom Thunderbolt enheter kan vara daisy-chain kan displayen vara en del av en sträng av Thunderbolt enheter som är anslutna till ett system.

Men det har alltid varit gnida med Thunderbolt. Det är i huvudsak också bra, och det sköt till pro territorium, och det innebär att i stort sett allt med en Thunderbolt-port på det kommer att komma ansluten till en rejäl prislapp.

Till exempel anser en sex-bay lagringsenhet såsom Promise Pegasus R6, som ståtar med en överföringshastighet på upp till 800 MB / s. Det är en blixtrande snabb överföringshastighet, men en som få människor utanför personal som utför avancerade videoredigering eller 3D-modellering faktiskt behöver.

Dessa externa lagringsenheter är också mycket dyra. Räkna med att betala mer än $ 1600 för en Pegasus R6 med 6 TB lagringsutrymme, med 12 TB-modellen går för över $ 2400.

En annan användning för Thunderbolt är som ett gränssnitt för att ansluta en extern GPU inneslutningen till ett system. Tanken är att du tar en AMD eller NVIDIA grafikkort, och passa in i inneslutningen. Du ansluter sedan din Thunderbolt-aktiverade bärbart system för detta hölje för att utnyttja kraften i GPU. Tanken är att spelare som är på resande fot kommer att vara glada att inte bara bära en bärbar dator med dem, men också släpa om en GPU-in-a-box lösning.

Ja, det är verkligen det som nisch som det låter.

Det är inte konstigt att Apple omfamnade Thunderbolt. Apples maskinvara används i stor utsträckning av mediebranschen, och dessa är exakt den typ av människor som kommer att dra nytta av Thunderbolt. Och de är den typ av människor som är villiga att spendera tusentals på Thunderbolt hårdvara.

För den genomsnittlige användaren USB, speciellt USB 3.0 – som för närvarande har en max teoretisk dataöverföringshastighet 5Gbps, men detta kommer att vara stötte upp till 10Gbps – är mer än tillräcklig. Vad mer är USB 3.0 bakåtkompatibel med alla andra USB-kompatibel enhet gjort. Slutligen är USB-maskinvara betydligt billigare och mer allestädes närvarande än Thunderbolt kringutrustning.

Thunderbolt lider av samma problem som möter FireWire-gränssnittet, eftersom det är en premiumprodukt som erbjuder prestanda som går långt utöver vad de flesta människor vill ha eller behöver – eller säkert mer än de är villiga att betala för. FireWire 400 var vida överlägsen USB, men det var USB som blev mainstream standard, främst eftersom det var billigare, både när det gäller själva gränssnittet och enheterna. FireWire 800 var vida överlägsen USB 2.0, men det var USB 2.0 som gick mainstream, mestadels ned till kostnadsfaktorer. Thunderbolt är vida överlägsen USB 3.0, men det kommer att vara USB 3.0 som går mainstream, återigen, ned mest att kosta.

Det är också intressant att notera att Apple antog FireWire, först nyligen släppa den från high-end system som MacBook Pro till förmån för Thunderbolt.

Nu när PC OEM har möjlighet att använda USB 3.0, ser jag inte mycket av en framtid för Thunderbolt utanför specifika professionella lösningar.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik

Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop

Microsofts Windows 10 “Redstone 2 test build 14915 nu tillgänglig för datorer, telefoner