Teknik över gränserna: CIO tips för internationell framgång

“Att förstå hur man gör affärer i nya regioner kan vara svårt för både CIO och deras team”, säger Top Right Group IT-chef Sean Harley. Den digitala tekniken har gjort det lättare än någonsin för organisationer att komma in på nya områden och för att dra nytta av den globala marknaden. Men hur detta komplicera livet för IT-teamet, och hur CIO hantera arbetar över gränserna? Fem teknikchefer erbjuda sina tips på att hantera de utmaningar som den globala arbetsplatsen.

1. Prata med alla och vara konstruktiva

Tullow Oil CIO Andrew Marks säger framgångsrika strategier för IT-hantering mellan olika regioner fokuserar på fyra faktorer: äkthet, konsekvens, värde, och folk. “Om du är framgångsrik i de tre första områdena – och du behandla människor väl – då får du det rätta svaret”, säger han.

För västerländska företag med lagen i Centraleuropa, är en uppskattning av kulturella skillnader för att göra projekt köra bättre.

Som CIO av en global oljebranschen, arbetar Marks med kollegor runt om i världen, och nämner ett besök nyligen från en kollega från Uganda till den brittiska huvudkontor. Marks tillbringade tid – både under och vid slutet av placeringen – frågar den enskilde om de lärdomar som han hade lärt sig av erfarenheten.

Jag antar att lärdomen är att ge tid till så många olika människor som möjligt. Människor roll, så leta efter möjligheter att prata och vara konstruktiva. Du bör utöka din kommunikation till globala ekosystem av partners, också.

Marks hänvisar till sina löpande kommunikation med en stor leverantör. Hans IT-team och partnern har varannan månad möten. Under de senaste två sessioner har Marks deltog och gav en 15-minuters show-och-berätta återkopplingssession. “De sa att de aldrig hade haft en CIO göra något liknande tidigare och feedback var bra”, säger han.

2. dra lärdom av dina erfarna kollegor

Top Right Group IT-chef Sean Harley säger globaliseringen kan medföra betydande utmaningar, särskilt för företag som funderar på att växa till nya regioner. Bokförlaget kan dra nytta av en strategi där IT-system levereras i en låda för att nya regioner och rullas ut vid behov.

Ändå Harley erkänner att en övergång till ett nytt område kan också skapa oväntade kultur oro. Företaget, till exempel, öppnade ett nytt kontor i Sao Paulo nyligen och säger att han flytta till Brasilien presenterade en stor utmaning, både vad gäller IT-kit och teknik personal.

Att förstå hur man gör affärer i nya regioner kan vara svårt för både CIO och deras team “, säger han.” Antagandet att du bara kommer att kunna leverera kit och komma igång är inte alltid rätt. Du lär dig av ärr – och i likhet med andra företag, har vi några djupa sådana.

Harley säger CIO åka global bör lära sig av andras erfarenheter. “Tala med någon som redan har varit i regionen du ska”, säger han. “Arbetar också med din leverantör för att fastställa vem som har flyttat in i regionen och transporteras kit innan.

Fem sätt att få din IT-projekt signerat, Omge dig med människor smartare än du är “: CIO dela sina tips på att göra det till toppen, Cyber ​​utgifter: Hur man veta när det är nog, fem vinnande strategier för framgångsrika CIO

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, samarbete, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

3. Aktivt anamma olika perspektiv

Enterprise-Rent-A-Car europeisk IT-chef Jeff kungen gjort övergången från St Louis för att hantera tekniken på andra sidan Atlanten. Han är ovilliga att ta till stereotyper, men han säger att han har märkt några breda trender. “Det finns så många kulturella skillnader mellan USA och Europa”, säger han.

I USA finns det en kultur att det är normalt att arbeta så hårt som du eventuellt kan, bland annat inte nödvändigtvis tar semester. I Europa, människor verkligen värdesätter deras driftstopp och de vill dra nytta av möjligheten att stänga från arbetet under en tid.

Det är en märklig situation och det är förmodligen en hälsosam mix någonstans mellan de två lägena. Medan många européer inte kan förstå varför amerikanska medborgare inte tar tid att re-charge, kan många amerikaner inte förstå hur européerna skulle kunna gå på semester från arbetet för två veckor i taget.

Det är en balans som kung har kämpat för att anpassa sig till, sedan flytta till Storbritannien från Nordamerika för två år sedan. “Jag har haft att aktivt lära sig att ta en två veckors semester”, säger han. “Men jag är verkligen angelägen om att omfamna den europeiska strategin och ändra mitt perspektiv.

4. Anpassa dina processer men håll principer

Omid Shiraji är CIO på Working Links, en organisation som hjälper långtidsarbetslösa tillbaka i arbete och som för närvarande tittar på olika sätt att expandera sina tjänster utanför Storbritannien. Shiraji säger kultur spelar en nyckelroll i den globala arbets- och att chefer måste ta hänsyn till de subtila skillnaderna de möter.

Men bra tekniskt ledarskap är, är det – på många sätt – en överförbar process. “De grundläggande principerna för IT-hantering inte förändras”, säger han. “Min avdelning är alltid fokuserat på att möta affärsresultat, snarare än att leverera teknikprojekt.” Och dessa principer, säger Shiraji, förblir konstant över alla platser.

“Varje CIO har kunder, både internt och externt. Roll IT ledare är att locka till sig pengar från verkställande sponsorer och att leverera värde genom IT för organisationen. Det fokus är alltid densamma, oavsett i vilket land du är drift “, säger han.

CIO: er, dock inte kan vara framgångsrik som arbetar på egen hand. Teknik är alltid bara en del av en framgångsrik organisation. Framgångsrik IT ledarskap är beroende av ett nära samarbete med olika affärsfunktioner och kulturer. Så anpassa dina processer för att passa de kulturer du hittar, men inte ändra grundläggande ledarskapsprinciper.

5. Använd din kärnkompetens för att hjälpa företag

Tidigare CIO och nu konsult på Axin, Ian Cox, säger geografi blir alltmer mindre relevant för de frågor, utmaningar och möjligheter inför företag i hela världen. “Även om mognad marknader och affärsmodeller kan variera från land till land, de breda trender är samma”, säger han.

Cox säger sådan gemensamhet drivs av digital teknik. Oavsett del av världen de befinner sig i, organisationer måste utmana etablerade affärsmodeller, ta en annan inställning till att möta kundernas behov, vara vig, och använda data för att skapa insikter för att lyckas i dessa nya marknader.

“IT-funktionen måste hjälpa företag möta de utmaningar och möjligheter i den digitala tidsåldern Eftersom dessa utmaningar och möjligheter är densamma över hela världen, följer det att IT management -. Åtminstone i termer av hur den roll som IT-funktionen spelar, hur det är organiserat och dess kärnkompetens – bör också baseras på samma modell i hela världen “, säger han.

Det kommer dock alltid måste vara en annan strategi över de mjuka kompetensområden, till exempel kommunikation, motivation och personalens engagemang. Dessa områden måste återspegla den lokala kulturen, seder och värderingar, och kan inte standardiseras från land till land.

Läs mer råd från CIO

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck