Sida-vid-sida: openSUSE Tumbleweed och Leap

OpenSUSE-projektet har två fördelningar: Tumbleweed, som är en rullande fördelning som blir kontinuerliga uppdateringar, och Leap, vilket är en punkt fördelning som får regelbundna uppdateringar.

Om man tittar på det på ett annat sätt, jag tänker på Tumbleweed som en distributions utveckling, så jag förväntar mig att få den senaste versionen av alla sina större paket mycket snabbt, men jag är inte förvånad när det finns några mindre instabilitet. Jag anser Leap att vara en stabil fördelning, så några av de stora / kritisk paket bara få uppdateringar när en ny punktutgåva är gjord och jag förväntar mig att vara mycket pålitlig.

Vad jag skulle vilja göra i det här inlägget är att titta lite närmare på skillnaderna mellan dessa två fördelningar. Detta kommer att inbegripa beslut om när och var varje fördelning ska installeras, skillnader i fördelningen och installationsprocessen, uppdateringar och daglig användning av systemen.

Den första stora skillnaden mellan Tumbleweed och Leap är i behandlingen av när och var de ska installeras. Eftersom Tumbleweed är en rullande distribution och är knuten mycket nära openSUSE utveckling (det är ett steg bakom den instabila fabriken version), det i allmänhet inte bör installeras i en situation där stabiliteten är en hög prioritet. Det innebär givetvis att det inte är väl lämpad för produktionssystem där driftstopp skulle vara ett stort problem, men jag rekommenderar också att det inte användas på system som är under utarbetande för icke-tekniska (eller icke-toleranta) användare. Ett specifikt exempel på detta skulle vara att jag har openSUSE på alla mina egna system, men jag skulle inte uttrycka det på ett system som jag höll på att upprätta för min partner, eller för en annan familj / vän / granne som en Windows ersättningssystem.

openSUSE rekommenderar också en teknisk man bestämmer var att installera Tumbleweed. Eftersom det är en snabbt föränderlig ledande distribution, bör det inte installeras på system som behöver eller vill ha proprietära drivrutiner. Några vanliga exempel på detta är system som har nVidia eller Radeon grafikkort, eller Broadcom WiFi-adaptrar. I vissa fall finns det FOSS förare tillgängliga, såsom nouveau och Radeon om du är nöjd att använda dem. I andra fall, såsom Broadcom WiFi-kortet i min Acer Aspire E11, kanske du kan hitta den egna förare i pacman förrådet, men du bör ha i åtanke att Tumbleweed går ibland framåt så snabbt att pacman inte hänga . Jag sprang nyligen på detta problem, och det slutligen fick mig att ge upp och byta till Leap på min Aspire E11.

Om du tar dessa begränsningar om vem som skall installera Tumbleweed och vända dem, har du en ganska bra idé som ska installera Leap. Det primära målet är stabila system – och då menar jag inte bara stabil drift utan driftstopp, menar jag också system som själva stabila och inte får ny maskinvara växlas in och ut regelbundet. Om du inte behöver absolut senaste Linuxkärnan, skrivbord, displaysystem eller vad som helst, då Leap är ett bra val.

Jag antar att valet skulle kunna minskas till en mycket enkel förklaring – du ska installera Leap om du inte vet att du har någon särskilt behov av eller intresse för Tumbleweed.

Det finns mer skillnad i installationsprocessen av de två fördelningarna än du kanske tror. Leap är tillgänglig från openSUSE Downloads, som en 4.7GB fullständig installationsavbildningen, eller en 85MB Network installationsavbildning. Observera att båda dessa är installations bilder bara, inte full-boot Live-avbilder. Det används också för att vara live-avbilder tillgängliga, men jag kan inte hitta dem längre.

Tumbleweed ISO bilder är på Tumbleweed installationssidan, återigen som fullvärdiga DVD installatör eller nätverksinstallation bilder. Det finns också Live CD noterade på den sidan, men det finns en tydlig varning som säger användningen av live-avbilder motverkas. Jag skulle säga att ännu mer eftertryckligt, inte använda Live bilder för något annat än nödsystem återhämtning. Problemet är att de levande bilderna uppdateras mycket mindre ofta än installationsbilder, och det förefaller mig att de får mindre uppmärksamhet i allmänhet. Det har varit många gånger under de senaste åren när jag lärde mig (den hårda vägen) att de levande bilderna var brutna och skulle inte installera. Jag bryr mig inte med dem alls längre.

Alla ISO-bilder för både Leap och Tumbleweed är hybrid bilder som kan antingen brännas till CD / DVD eller kopieras direkt till ett USB-minne och startas. Installationsprogrammet (yast) är nästan identisk för båda också. Båda versionerna erbjuder btrfs som standard för rotfilsystemet.

Både Leap och Tumbleweed är kompatibla med MBR och UEFI system, inklusive UEFI Secure Boot stöd. I själva verket är openSUSE starthanteraren den en anledning mer än något annat som jag hålla det lastas på alla mina datorer. Bootloader hanterar multi-boot med andra Linuxdistributioner och / eller Windows utan problem, och det är grafiskt mycket glädjande. Standardbootloader på var och en av mina system är openSUSE – även om jag ofta faktiskt starta upp någon annan distribution.

OpenSUSE Tumbleweed KDE-skrivbordet

Om du väljer KDE-skrivbordet under installationen, startar det ganska vanligt utseende skrivbordet med den geometriska tapet som visas ovan, med KDE Plasma 5.6.4.

En av de största skillnaderna mellan Tumbleweed och Leap är i dag till dag driften av systemet – frekvensen och antalet uppdateringar som kommer igenom. Den programuppdateringar anmälaren sitter i aktivitetsfältet, och som standard kontrollerar dagligen efter uppdateringar. Det är inte ovanligt för att tillkännage nya uppdateringar finns tillgängliga varje dag.

OpenSUSE Leap 42,1 KDE-skrivbordet

Leap (KDE) kommer upp med en något mer dekorativa tapet, kör KDE Plasma 5.5.5.

Hands-On: Hallon Pi Zero v1.3, vill ta den gamla netbook tillbaka till livet? Hands-on med Manjaro LXQt och LXLE, Hands on med KAOS Linux: Inte bara ett annat derivat distro, hur till: diskpartitionering för Linux och Windows dubbla uppstart

Leap har också en Software Updates anmälare i systemfältet, men uppdateringar komma igenom mycket mindre ofta. Jag använder inte Leap konsekvent nog att ha en god känsla för exakt hur ofta uppdateringar finns tillgängliga, men jag skulle gissa att det i genomsnitt något som varje vecka, eller kanske till och med några veckors mellanrum. Det beror egentligen på när det finns betydande säkerhetsfixar kommer ut (de kommer genom att hoppa mycket snabbt, naturligtvis), eller när det finns uppdateringar till några av de viktigaste applikationer såsom Firefox eller Libreoffice.

Skillnaden i fokus mellan ledande Tumbleweed distribution och den konservativa Leap distributionen ger signifikanta skillnader i innehåll, trots att de båda är openSUSE distributioner med skrivbordet KDE Plasma

Notera att gcc inte är installerad i bassystemet av endera Leap eller Tumbleweed, men det är ett tecken på vad kompilator användes för hela systemet. Övergången till gcc 6 och den resulterande omkompilering av i huvudsak hela systemet var en av de stora ändringar som gjorts i Tumbleweed under de senaste månaderna.

Jag tror att den här tabellen visar tydligt hjärtat av skillnaden i dessa fördelningar. Liksom en hel del “punktutgåva” distributioner, Leap tenderar att stanna med samma Linuxkärnan version genom livet av utgivningscykel – så det är för närvarande 4.1.x. Tumbleweed spår kärnan utveckling mycket noga, så det är redan igång 4.6.x, och jag är säker på att det kommer att plocka upp 4,7 strax efter sitt slutliga versionen.

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

att välja

Den “ledande” karaktären av Tumbleweed visas också i den senaste övergången till gcc 6, medan “stabil” Leap fortfarande använder gcc 4. Som jämförelse, Fedora 24 har även 6.1.1, Debian testning (sträckning) har 5,4 0,0, Debian stabil (jessie) och LMDE har 4.9.2, Ubuntu 16.04 och Mint 18 har 5.3.1.

Det framgår av jämförelsetabellen att en betydande undantag från “stabiliteten första” regeln om Leap är Firefox, men om du kommer ihåg att majoriteten av Firefox uppdateringar och nya versioner innehåller betydande säkerhetsfixar som blir mer begriplig.

Det sista jag vill nämna om de två fördelningarna är faktiskt något jag har sagt flera gånger längs vägen – stabiliteten. Som en ledande distributions hänger nära samman utveckling, kan Tumbleweed ibland ha problem. Speciellt när stora förändringar pågår, såsom den senaste övergången till gcc 6, kan det finnas problem med beroenden, interaktioner mellan förpackningar och sådant. Om du väljer att köra Tumbleweed, bör du kunna hantera, återhämta sig eller åtminstone överleva sådana problem. I det enklaste fallet kan detta bara innebära sitter tajt och vänta på nästa omgång uppdateringar att komma igenom, eller kanske få uppdateringar via CLI (zypper uppdatering), eller vid den andra ytterligheten kan det innebära att plocka upp den senaste Tumbleweed ögonblicksbild och göra en ny installation.

På grund av detta är det mycket viktigt att hålla hemkataloger, arbete och datafiler separat från rotfilsystemet. En enkel “rotfilsystemet bara” installation är inte sannolikt att vara tillräckligt för Tumbleweed – men sedan igen, skulle jag hoppas att alla som är tillräckligt erfaren och kompetent att installera och köra Tumbleweed skulle aldrig överväga en sådan grundinstallation ändå.

installera

Språng, å andra sidan, bör aldrig har sådana stabilitetsproblem. Det är så omfattande tester och så konservativt uppdateras som är extremt osannolikt att göra det genom sådana problem. Medan Leap distribution inte har så lång tid av en historia för att titta på (det är första utgåvan var i april 2015), jag tror att det är säkert att säga att Leap är relaterad till SuSE Linux Enterprise på ungefär samma sätt som Tumbleweed är knuten till fabriken, och en sak som SuSE Linux Enterprise är mycket väl känt för är bergfast stabilitet.

Det är ganska mycket det, så jag hoppas att denna korta genomgång av de två fördelningarna är till hjälp för att avgöra vilket skulle vara rätt för dina syften.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

Starta och köra Tumbleweed

Starta och köra Leap

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Innehåll

Stabilitet och återställning

Läs mer från min “Jamies Mestadels Linux Stuff blogg