Salesforce.coms plattform ambitioner

År 2000 Salesforce.com börjat sälja en grundläggande CRM-lösning som levereras via Internet. Företaget simmade mot strömmen. Företag, särskilt stora företag, inte var benägna att ge upp kontrollen över sina applikationer och infrastruktur till en start med frispråkig och ibland bombastiska VD Marc Benioff, som proklamerade “slutet av programvara.”

När företaget lanserade i Februrary 2000, sade Benioff, “Vårt mål är att sätta Siebel Systems i konkurs.” På senare tid, skröt Benioff, “Vi kommer att förstöra Oracle och SAP, eftersom de inte kommer att kunna svara på innovation som vi är på väg att släppa lös.

Papperskorgen talar åt sidan, i de åtta år som gått sedan salesforce.com grundades idén om software-as-a-service – eller “Business Web” -konceptet som banade väg för Benioff växande team och prodigious marknadsföring – har slagit rot. Benioff har inte mycket härdat hans verbala baiting konkurrenter, men med mer än $ 500.000.000 i årliga intäkter, 27.100 kunder och 500 ansökningar i AppExchange (en katalog av produkter som integrerar med Salesforce plattform – nu kallas Apex), inte längre har han att skrika för att höras.

Benioff senaste vapen för att konkurrera med SAP, Microsoft och Oracle Apex Code, en Java-liknande programmeringsspråk som gör det möjligt för utvecklare att skriva direkt till salesforce.coms servrar. Med språket, kan utvecklare skapa den typ av rejäl ERP och transaktionsapplikationer som är bröd och smör av de stora företag programvaruleverantörer, sade han.

Som en on demand tjänst, salesforce.com eliminerar behovet för utvecklare att dölja med stödjande eller förvärva den komplexa infrastruktur för att tjäna upp applikationer. Precis som med Microsoft, SAP eller Oracle, är utvecklare låsta i plattformen, men kostnaden och komplexiteten är kraftigt reducerad. Apex Code är bara att gå in testning med kunder, och kommer att gå in i beta senare i år.

I grund och botten, salesforce.com har gått från en anpassningsbar, on demand CRM program till en fullt utvecklad utvecklingsplattform leverantör. “Vi vill ha en killer app för att dyka upp från en tredje part”, säger Benioff. “Vi vill inte göra allt själva … vi kan inte. Det är bättre att samla hela branschen och gå på utveckling som ett lagarbete, särskilt för en distribuerad miljö som AppExchange.

Ekonomin är också attraktiva, enligt Benioff,. “Vi kan sälja betydligt fler platser och på mycket högre marginal över tiden som en plattform företag, kan vi ange alla marknader CRM är bara en informationshantering marknaden, det finns en sådan bred.. applikationsområde -. ERP, anpassningsbar, anpassade appar, agila apps och kostnaden och tunga lyft av bygg appar och riskerna med att utveckla varje ytterligare app för varje marknad och geografi minskar Vi delar i framgången men inte i. risken och utvecklaren behöver inte ta stor risk att investera i investeringar eller ta riskkapital pengar. ” Han utropat också AppExchange och AppStore, som kommer att ge merchandising, underhålls- och distributions programvara tjänster, som fördelar för utvecklare och kunder.

Jag frågade Benioff om hans förväntningar för att få program i AppExchange som kan konkurrera med SAP: s affärssystem, till exempel. Han var inte beredd att göra en prognos och travade ut sin stump tal. “Vi måste skjuta ut där det kommer att gå Människor överskatta vad som kan göras på ett år och underskatta vad som kan göras i ett decennium Vi behöver. t vill se ett hinder för on demand programvara. vår grundläggande premiss är “slutet av programvara,” så vi vill ge företag att konkurrera med SAP, Oracle och Microsoft. det är vårt jobb. ”

Men Benioff förväntar sig också att företag som idag bygger applikationer på sina egna serverplattformar kommer att skriva nativt till Apex plattformen. Jag frågade honom om ett företag som Success, som har en HR on demand ansökan med mer än 2 miljoner abonnenter, bör skriva till Apex plattformen, snarare än bara integreras med Salesforce CRM-ansökan via webbtjänster. “Jag tror att det skulle vara klokt att native stödja vår plattform och har en version på deras. Det finns ingen anledning att inte göra båda,” sade han. “Jag är säker på att deras konkurrenter om de inte gör det. Det är billigare att bygga den på vår server, som liknar Amazon med EC2. Vi gör tunga lyft … vi har tillbringat $ 100.000.000 för att komma till den omfattning vi har idag .

En talesman för Success sade företaget har för närvarande inga planer på att utveckla en Apex infödd version av sin programvara.

Jag frågade också Benioff om att konkurrera med de utvecklare som han vill bygga killer apps på sin plattform. “Vi har vissa program som vi gör, som Salesforce automation och kundservice och support. Med vår nya plattform, har vi inte att vara den enda SFA leverantören. Med vår OEM Edition kan utvecklare tävla mot oss. I Windows Microsoft gör ett kalkylblad och andra företag har kalkylprogram. Vi vill ha samma öppen miljö och skapa konkurrens.

Excel är inte det bästa exemplet att möjliggöra sund konkurrens, har gett Microsofts kalkyl någonstans i närheten av 95-99 procent marknadsandel. Förra året salesforce.com förvärvade AppExchange produkter, såsom Kieden, som förvaltar Google-drivna annonskampanjer. Med tiden, vad som finns i salesforce.com: s egenintresse och att utvecklare kommer att komma i konflikt.

Moln, Salesforce tillför branschspecifika Wave analys app, artificiell intelligens, Salesforce tips dess AI översiktsplan, förhandsvisningar Einstein, Cloud, Salesforce Q2 beats uppskattningar, aktier faller på ljus Q3 vägledning, av stora datamängder, Salesforce köpa BeyondCore: Framtiden för avancerad analys är i sitt sammanhang

Vid slutet av dagen, salesforce.com konkurrerar om utvecklaren uppmärksamhet. Oracle Technical Network har 5,2 miljoner registranter. SAP har mer än 100.000 600.000 medlemmar av dess Developer Network. Microsofts Developer Network är massiv. Salesforce.com hävdar 25.000 utvecklare, vilket skulle vara ungefär en per kund. “Vi anser att det är vår största problemet i bolaget”, Benioff berättade. I typiska sätt, tänker han stor: “Vi måste komma till 5.000.000 så fort som möjligt.

Salesforce tillför branschspecifika Wave analys app

Salesforce tips dess AI generalplan, förhandsvisningar Einstein

Salesforce Q2 beats beräkningar aktier faller på ljus Q3 vägledning

Salesforce köper BeyondCore: Framtiden för avancerad analys är i sitt sammanhang