? IBAC sonder Victorias Ultranet korruption påståenden

Ledande viktorianska tjänstemän utbildning avdelning har kommit upp mot den oberoende Bred antikorruptions kommissionen (IBAC), inför påståenden om korruption om ett skrotas $ 180.000.000 tillstånd omfattande IT-projekt.

Spetsade 2013, var initiativ elektronisk lärande Ultranet skapats för att få en online-utbildning nätverk för att ansluta studenter, lärare och föräldrar genom att ge tillgång till online läromedel och studentinformation.

Ultranet användes sällan på grund av mängden av tekniska problem den står inför från dag ett och systemet var därför skrotas när kostnaderna blåste ut från AU $ 60.000.000 till AU $ 180.000.000.

Statens korruptionsbekämpning vakthund undersöker tidigare och nuvarande ledande utbildningsdepartementet byråkrater som var inblandade i Ultranet systemet.

Den IBAC utfrågning förväntas undersöka relationer mellan mestadels tidigare kontrakt personal och företag tilldelas leverera Ultranet, och om de fick semester och gåvor under anbudsprocessen.

Det påstods på måndagen utredningen som högre tjänstemän utbildning avdelning köpte aktier och tog jobb med det företag som tilldelades $ 60 miljoner dollar för projektet.

Utbyggnaden av Ultranet började 2010 med Darwin-baserade IT-tjänster företaget CSG ut för jobbet.

Counsel bistå Ian Hill QC öppningsadress förhandlingen sade IBAC trodde topprankade utbildning tjänstemän avdelning använde sina positioner för att dra nytta av den misslyckade projekt.

Det hävdades att vissa tjänstemän hade tagit konsultroller med CSG med andra blir aktieägare strax före och efter det att kontraktet tilldelades.

Hill sade dock att ingen av dem förklarade en intressekonflikt.

Säkerhet;? Perth cop nås begränsad dator, Legal;? Koreanska Högsta domstolen fd Samsung anställd leukemifall inte arbetsrelaterad, Enterprise Software;? Linus Torvalds “hatkärlek med GPL, Banking, Google vill garanterat förhandling skydd mot Australiens storbankerna

År 2004 började den viktorianska utbildningsdepartementet ett forsknings- och utvecklingsprogram för att producera ett proof-of-concept elevcentrerade IT-center för att stödja online-undervisning och lärande. Efter att hitta något kommersiellt system som matchade avdelningens krav, talade den till Oracle Australien och tecknat ett forskningsavtal med dem i 2004.

Från avtalet kom studenterna @ Centre portal, som testas från januari 2006 12 statliga skolor i Melbourne med cirka 630 lärare, 10.000 studenter och 300 föräldrar. Det proof of concept decommissioned i mars 2007.

Ultranet aktiverades sedan maj 2010 innan de spetsade tre år senare.

Under den första dagen för förhandlingen, IBAC fann att AU $ 1.400.000 spenderades på en rik dag lång presentation att införa Ultranet till statens rektorer och biträdande rektorer.

Hill ifrågasatte om miljoner dollar presentation vid Melbourne Convention Centre var en korrekt användning av medlen utbildningsavdelning. Han sade att de anslutningar 2010 Big Day Out, som hölls den 9 augusti samma år, var en rik försök att få personal ombord programmet trots sina många tekniska glapp, inklusive en som kraschade programmet dagen innan.

I en video av en del av presentationen som visades förhandlingen den måndag, sångare utföra Madonnas låt Material Girl med några ändringar i texterna.

Dessa förändringar innefattar raden: “Vi lever i en virtuell värld och jag är en Ultranet flicka”.

I november, New South Wales oberoende kommissionen mot korruption (ICAC) undersökte de åtgärder som vidtagits av den tidigare chefen för projekt inom IT-avdelningen vid Sydney University.

Det påstods av kommissionen som Jason Meeth proaktivt förespråkat användning av en icke-statlig godkänd IT-leverantör och tjänat AU $ 29.000 ohederligt från kontrakt han tilldelats.

ICAC hävdade att Meeth anlitade nio entreprenörer från Sydney-baserade Canberra Solutions trots korrekta prövning och anställningsförfaranden som inte är genomförda. Enligt ICAC i de 18 månader som Meeth var chef för projekt för IT-avdelningen vid Sydney University, Canberra Solutions betalas över AU $ 1.500.000 av universitetet.

med AAP

? Perth cop nås begränsad dator

? Koreanska Högsta domstolen ex-Samsung anställd leukemifall inte arbetsrelaterad

? Linus Torvalds “hatkärlek med GPL

Google vill garanterat förhandling skydd mot Australiens storbankerna