Förvandla din organisation i ett socialt företag

Min kollega Ted Schadler och jag nyligen avslutat en sex månaders utredning socialt företagande och samverkande transformation. Som titeln på rapporten – Vägen till Social Business börjar med en brinnande plattform – antyder dessa komplexa personal program fungerar när det finns en övertygande motivation att förändra beteenden hos medarbetare, affärs sponsorer och IT. Vår studie visar att denna framgång bryter urgamla vanor spridningen av tekniken. Det är inte en linjär färdplan, det är en interaktiv process som kräver flexibilitet och anpassningsförmåga från alla tre grupperna, som diagrammet nedan visar.

Vi började genom att söka efter program med flera kvartal eller flerårigt framgångshistoria och övervinna hinder och fann fyra företag som är villiga att gå djupt på deras initiativ

Vi kommer att skriva om vad vi lärt oss och presentera några detaljer om dessa fallstudier i kommande inlägg.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

Kindred Healthcare mobiliserade fånga information och delning för sin säljkår med iPads och salesforce.com. Innan iPad-programmet “klinisk sambands” säljare arbetade inkonsekvent med pappersbaserade säljverktyg och manuella processer, och försäljningschefer hade lite uppgifter om vilket innehåll och vilka tillvägagångssätt som fungerade bäst. Med hjälp av Appirio kliniska förbindelser använder nu videoinnehåll för att utbilda patienter, dela information omedelbart med patient familjer via e-post, och förbereda för möten med kartor och medicinsk personal information,. SAS byggt en social samarbetsverktyg som heter “The Hub” på Socialcast teknik för att ge de anställda en säker plats att ha affärssamtal. The Hub har nu mer än 900 anställda skapat grupper som ger de anställda tillgång till information och ansluta dem till människor över hela organisationen – inklusive chefer – att få saker gjorda,. Delstaten Minnesota Office of Enterprise Technology rullas ut Microsoft Office 365, den moln värd samarbetsplattform, till 35.000 statliga arbetare, som gör det möjligt statliga myndigheter att enkelt arbeta med varandra genom en gemensam samarbetsplattform. Det befriade också IT-avdelningen att samarbeta med näringslivet för att hjälpa företagsledare kreativt lösa problem, istället för att bara “ransonering begränsade IT-resurser,. Symantec skapat, som en del av en bredare medie initiativ social, en kund lyssnar ledningscentral runt salesforce.com s Radian6 teknik. systemet bemannade fem dagar i veckan av personal i nio olika tidszoner, trattar sociala medier kommentar till arbetstagare i nio olika grupper över Symantec bygger på en sofistikerad klassificeringssystem. Detta gör Symantec reagera snabbare på kundernas behov och arbeta mot förbättra kundupplevelsen.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport