Sociala medier vakthund har “allvarliga risker”: Freedom commissioner

Den inkommande kommissionär för mänskliga rättigheter i uppdrag att titta på frågor om frihet, Tim Wilson, har sagt att det finns “allvarliga risker” med regeringen utse en vakthund med makt att tvinga sociala nätverkssajter för att ta bort innehåll som anses vara “skadligt” till barn.

Igår, Statssekreterare för kommunikation Paul Fletcher, släppte ett diskussionsunderlag, som beskriver regeringens förslag om att ta in en barn eSafety kommissionär med makt att tvinga stora sociala nätverkssajter som Twitter eller Facebook för att “snabbt” ta bort innehåll som sägs vara “riktar sig till och kan orsaka skada på en australisk barn”.

Wilson, som utsågs till den nya rollen av frihet kommissionär av justitiekanslern George Brandis slutet av förra året och kommer att ta upp sin ställning på kommissionen för mänskliga rättigheter nästa månad, sade webbplatsen att medan det finns goda avsikter bakom regeringens förslag, det har allvarliga risker som är förknippade med det.

“Regeringen har all rätt att arbeta med privata sociala medier att själv reglera innehåll som publiceras på sociala medier, men det är om att regeringen skulle försöka ha material bort”, sade han.

Trots de uppenbara goda avsikter att säkerställa att skadligt innehåll tas bort, är risken för regeringen att införa restriktioner på tal i kraft och diskretion ger till statligt anställda att avgöra vad som är acceptabelt och vad som inte är det.

“Det finns mycket allvarliga risker med detta förslag, i synnerhet när material som anses vara” skadligt “är till stor del upp för tolkning.”

Wilson sade att de sociala medieföretag ofta redan har koder som är tillräckligt själv reglerar borttagning av innehåll som är skadligt för barn.

Sociala nätverk som skulle påverkas av en sådan plan har sagt att det skulle vara ineffektivt genom att inte fånga alla nätverk som snapchat, och skulle vara kontraproduktiv för de insatser som redan gjorts av sociala nätverkssajter för att skydda sina kunder.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze