Game of Leapfrog, SAP Style

SAP: s fjärde analytikerkonferens har kommit och gått, och mina kolleger bloggare (Farber, Nolan, Howlett, bland andra) har redan vägas in i stor utsträckning på medellång och det budskap som kommer att styra SAP i det nya året. Jag ska prova en annan tack – den ärevördiga andra dagen bly, aka round-up artikel skriven av en bloggare som var alltför belastas av två massiva dagar ingångs firehose-nivå för att försöka hantera vissa utgång tills han hade gjort det igen säkert till sitt kontor följande dag.

Så här är ledningen SAP leapfrogs tävlingen. Med tanke på att spelet hoppa är aldrig en slutspel, men en del av en kontinuerlig, studsa, avancera i en något framåt, tog SAP ett stort språng i veckan och hoppade ut framför ganska mycket alla tre av sina främsta rivaler – – Oracle, IBM och Microsoft. Också med tanke på att hoppa är bäst spelas ut genom att ha vad slutgiltigt var den senaste analytikerkonferensen bland de fyra stora, har SAP tagit det strategiska hög grund för resten av 2006. Och, beroende på dess andra hoppare, SAP skulle ha hoppat sig i spetsen läge för ett bra tag.

Detta sker på flera sätt. I kategorin av den totala marknadsledarskap, tog SAP den största språnget av allt, och landade rakt i processen. På morgonen den andra dagen av konferensen, SAP: s Peter Zencke presenterade vad företaget kallar en “SOA by Design” plattform som effektivt kommer att låta en mid-market företag slå på eller stänga av en utvald uppsättning av processer som i sin tur kommer att ge en förkonfigurerad MySAP systemet. För att svara på en av Dennis Howlett frågor, detta i sin tur kommer att vara potentiellt tillgängliga i SaaS-läge, vilket naturligtvis är precis vad mid-market skulle älska att se. Den Zencke demo var definitivt en demo, som körs på ett system tillbaka i Waldorf, och komplett med en “server hittades inte” visas. Men det hade rätt effekt: belyser inte bara SAP: s förmåga (tack vare sitt samarbete med IDS Scheer) för att modellera komplexa affärsprocesser i en SOA-miljö, men också visar att underliggande teorin om SOA och teorin om modellbaserad deveopment är några mycket allvarliga och omfattande affärsprocesser som SAP äger och kan leverera till sina kunders fördel.

Vad mid-market kommer att få när det kommer ut, kanske så tidigt som i mitten av 2007, kommer inte ens börja närma sig branschspecifika affärsprocesser som SAP kommer att medföra att bära för sina företagskunder. Fine – kunden mid-market som vill djupa vertikala kotletter kommer att flytta uppströms till en mer omfattande SOA-baserad process plattform som kommer att leverera bäst av klass processer för deras specifika vertikala marknaden. Men grodan definitivt hoppade när en Zencke kunde visa en verklig affärsprocess konfiguration miljö som använde SAP: s processer för att skapa en levande modell av ett företag.

Grodan hoppade även när det gäller en del av de uppgifter som SAP delade på uppgraderingar för mySAP. Företaget har cirka 500 levande implementeringar, och en annan 5000 som har åtminstone aktiverat sina registreringsnycklar och började arbeta. Dessa är mycket bra, om än tidiga siffror, för mycket efterlängtade upprampning till nästa generation av SAP-teknik och det utlovade landet som företaget hoppas att leda sina kunder till. Också viktigt var graden av registrering – 700 per månad, vilket är där Shai Agassi får de “10.000 kunder i slutet av 2007” nummer som Jeff Nolan undslipper i sin blogg. Agassi menade registreringar, inte leva implementeringar, och skillnaden är inte obetydlig. Men takten är viktigt – du kan inte korsa Jordan tills du kommer till flodens kant. Och jag skulle kämpa dessa registreringsnummer indikerar en kritisk massa av kunder redo att ta steget.

Min sista påstående att SAP har leapfrogged konkurrensen kommer från dess ekosystem push. Detta ekosystem har blivit ett stort differentiator, SAP: s Henning Kagermann hävdade i sitt anförande. Och det kommer att vara upp till honom att sätta några reella tal bakom detta påstående, i stället för att fejka dem som vissa konkurrenter är vana att göra. Men SAP: s ekosystem insatser är så stora och så omfattande att det faktiskt skulle kunna komma ur handen om de inte är välskött. Förutom de mer välkända Powered by NetWeaver och andra formella certifieringsprogram, är SAP ut skapa Industry Value Networks, gemenskaps Definition grupper, och dra in partners runt om under ekosystem som Governance, Risk and Compliance, Analytics, och eventuellt duett samt. Ingen har ett nätverk som detta runt sin teknik och tillämpningar – i själva verket bara IBM kan komma nära, men det är verkligen drivs av möjligheten att Global Services tillhandahåller som en kanal för erbjudanden leverantör. Detta är en verklig ekosystem, inte en egosystem, och det kommer att växa till att bli en ännu större differentiator än det är idag.

Hur länge kommer hoppa effekten varar? SAP vill gärna tro att det är permanent, och i vissa fall, som ekosystemet, det kan mycket väl vara en fördel för en lång tid (även mot Microsoft, som har några allvarliga ekosystem kotletter). Uppgraderingen faktor kan vara hållbara, beroende på hur SOA-redo du tror Fusion Middle and.NET verkligen göra en kund. Men jag tror att Zencke demo, om det kan följas upp under 2007 av några riktiga produkten, kommer att vara den verkligt bestående effekt. SOA by Design var bortom cool: det var en glimt in i framtiden för enterrprise programvara, av ett företag som skulle kunna göra att framtida verklighet tidigare än någon annan.

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget