Den bisarra suspension av WhatsApp i Brasilien

I en bisarr serie av händelser, Facebook-ägda meddelandehantering app WhatsApp har åter efter en domstol beställt tjänsten avbrytas under 48 timmar från idag för att inte ha följt ett domstolsbeslut för att ge polisen med information kring ett brottmål utredning.

Nedläggningen av tjänsten påverkas ungefär 100 miljoner människor, inklusive företag, som använder tjänsten dagligen – och tungt. Enligt domaren Xavier de Souza, “det är inte rimligt att miljontals användare påverkas av trögheten i företaget.” Upphävandet av tjänsten var ett straff mot Whatsapp för att inte svara på ett domstolsbeslut som går tillbaka till juli i år . Den brasilianska domstolen använde ett tillfälligt förbud som ett straff mot företaget, men det fanns ingen insyn kring det ursprungliga klagomålet eller som gjorde det – vilket ledde till många konspirationsteorier som tyder på att detta är ett verk av telekombranschen.

WhatsApp är det mest populära meddelande app i Brasilien – det är så populärt att portugisisktalande brasilian använder de engelska orden “Vad är” eller “zap” som en synonym för textning varandra.

Som jag har rapporterat tidigare i år, har telekomindustrin i Brasilien mobiliserat mot WhatsApp under en längre tid. De telekomföretag tror att verktyget är en olaglig tjänst som piggybacks på egen hand starkt reglerade tjänst.

Förra året godkände Brasiliens president Dilma Rousseff Marco Civil da Internet, en digital Bill of Rights för landet, som innehöll åtgärder för att garantera nätneutralitet. I korthet kan nätverk inte diskriminera olika typer av data som passerar över deras nätverk, de behöver bara tillhandahålla infrastruktur. Naturligtvis skulle många operatörer vilja skapa en två-hastighet Internet där de kan ta betalt av användare av dataintensiva tjänster, såsom Netflix, extra, men detta har uteslutits under överskådlig framtid.

Även om tjänsten har återställts, det finns två viktiga frågor som den brasilianska regeringen behöver verkligen att besvara i dag. Först, varför det finns en sådan brist på öppenhet kring domstolsförfarandet som skapade detta straff mot WhatsApp? Om företaget har underlåtit att uppfylla en brottmålsdomstol begäran, och detta 48-timmars förbud är resultatet, varför är inblandade och processen höljd i hemlighet? Nästan hundra miljoner människor reagera och ändå är vi inte får veta varför?

För det andra, den brasilianska telekom regulator Anatel och operatörer detta organ representerar måste formulera en plan för framtiden för sin industri. På grund av sekretess som omger domstolsbeslut, kan det bara hävdas att de kan anslutas till denna 48-timmars förbud, men det är en fråga om post som industrin anser WhatsApp vara en olaglig tjänst.

Brasilien är ett sofistikerat marknaden för smartphones och sociala nätverk. Användning av alla de stora sociala nätverk är oftast bara högre i USA, men brasilian spendera ungefär dubbelt så mycket tid på sociala nätverk jämfört med amerikaner.

De operatörer är särskilt olycklig över det faktum att WhatsApp erbjuder ett röstsamtal funktion. Samtal kan dirigeras med hjälp av VoIP använder den uppringande användares dataabonnemang eller wi-fi-anslutning och därför inte tas ut som ett vanligt samtal på nätet. Emellertid har liknande funktionalitet funnits i flera år i andra tjänster som Skype eller Viber.

Tysk huvudkontor meddelandehantering app Telegram har sett en pigg på över 1,5 miljoner nedladdningar från Brasilien idag. Telegram har liknande funktionalitet till Whatsapp och detta bör tydligt signalera till de operatörer som det är meningslöst att rikta enskilda appar som använder VoIP eller IP-meddelanden. Som en är riktad och stänga en annan visas.

Brasilianska telcos erbjuder en mycket dyr tjänst med många föråldrade särdrag. De tar fortfarande användarna en roamingavgift för att använda en telefon bort från sin hemstad och samtal mellan olika tjänster debiteras i olika takt.

De befintliga operatörer måste inse att vad deras användare verkligen vill ha är data. De kan dirigera samtal och texter via deras data plan – den enorma popularitet Whatsapp visar detta. Kanske en utmaning till marknaden från leftfield är vad som krävs?

Apple, Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189, Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Om en ny konkurrent erbjuds en data endast telefontjänst i Brasilien skred befintliga operatörer – som fortfarande säljer paket baserade på samtalsminuter och block av texter – då jag föreställa nästan 100 miljoner dagliga WhatsApp användare skulle vara intresserade. Kan detta vara slutet av telefonnumret?

Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone