Smartphone operativsystem: Uppkomsten av Android, hösten Windows

En snabb blick på, comScore senaste siffror på smartphone operativsystem, avslöjar inga riktiga överraskningar. Android är fortfarande nummer ett, med 53,4 procent av marknaden, en liten vinst jämfört med föregående kvartal, är Apples iOS fortfarande nummer två, med 36,3 procent av marknaden och en betydande uppgång med 2 procent, och Windows Phone är fjärde, bakom BlackBerry , med 2,9 procent, en minskning med 0,7 procent.

Vänta. Vad? Var inte, ankomsten av Windows Phone 8, tänkt att slutligen ge Microsofts mobila operativsystem lång behövs spark i byxorna?

Jo, det var faktiskt,. Windows Phone 8, tillsammans med Windows 8 och ytan enheter skulle uppfinna Microsoft. Microsofts vd Steve Ballmer hävdade att under den första månaden av försäljningen, 8 försäljning Windows Phone hade sett en 300 procent hoppa, över Windows Phone 7 och Windows Phone 7,5 försäljning. Och top-of-the-line Windows Phone 8, Nokia Lumia 920, fick allmänt positiv kritik. Så, vad som gick fel?

Bakom hype, jag tror att Google slog huvudet på spiken. Android jätte sade att det hade, inga planer på att bygga appar för Windows Phone 8, eftersom de inte är tillräckligt många användare. Jo, baserat på comScores siffror, det ser ut som Google Apps Product Management regissören Clay Bavor var rätt och Ballmer var … felinformerad. Det finns egentligen inte mycket användar intresse ute i Windows Phone 8 enheter.

Huruvida Windows Phone 8 är verkligen mycket bra är inte frågan. Den enkla sanningen är att Microsoft inte har varit framgångsrik i att folk tror att smartphones med Windows Phone 8 är bättre än Android-telefoner eller Apple iPhone.

Den mobiltelefon operativsystem ras är fortfarande vad det var innan: en två-hästkapplöpning mellan Android och iOS med Android håller en bekväm ledning. Björnbär? Medan den nya, BlackBerry Z10 telefonen ser bra ut, det är en fråga om för lite, för sent för länge, minskande företag.

Sant, BlackBerry försöker att göra det enkelt för Android-utvecklare till hamn sina program, till sin nya QNX-baserade (en inbäddad Unix) BlackBerry 10 operativsystem, men varför bry sig? Med BlackBerry-plattformen aktie 6,4 procent, en minskning med 2 procent jämfört med föregående kvartal, skulle du vara hitching din vagn till en sviktande häst.

Nej, ser framåt för mobila operativsystem, är den verkliga frågan inte vilka som ska utvecklas för och tänker använda: Det är Android och iOS av ett land mil, Android, även med sitt fortsatta fragmente problem, kommer att finnas kvar i ledningen.. Den verkliga frågan är vilken, om någon smartphone operativsystem kan bli en livskraftig tredje plattform.

När det gäller Windows 8 Phone, stick en gaffel i den, är det gjort. BlackBerry kommer att fortsätta sin nedgång. Om det kommer att finnas ett antal tre plattform för smartphones med lite liv till det, ser jag det som kommer från de olika Linux-distributioner ger smartphone ett försök. De nya och kommande utmanare till tredje plats i 2013 kommer att vara Firefox OS, Sailfish OS Tizen, och Ubuntu.

Av denna kvartett av utmanare för tredje, jag gillar Ubuntu, den bästa. Nu när vi vet det, Ubuntu telefoner kommer att sjöfarten i år, känner jag mig mycket bättre om dess möjligheter. Bakom Ubuntu, Firefox OS – som inom kort kommer att sjöfarten på sina första två telefoner, – är min dark horse.

 Berättelser

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

Apple först, Samsung tvåa i amerikanska smartphone marknaden, Ubuntu smartphones kommer till två regioner i oktober, Windows 8: desperat söker mobil, mer än en i 8 Android-enheter kör “Jelly Bean, Android utvecklare kommer att älska BlackBerry 10; De saker 5 du behöver veta nu om Ubuntu på telefoner

Rörlighet, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå; telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga