Servrar, till datacenter se samma omvälvning som PC-industrin

Nya arkitekturer. Nya processor spelare. Nya formfaktorer. Och en ny betoning på specifika uppgiftsbaserade arbetsbelastning.

Välkommen till den nya verkligheten mot serverindustrin. Den omvälvning verkar vara rimmar med posten PC-eran och de förändringar som rörlighet, tabletter och smartphones har tvingat.

Denna vecka två stora server spelare — Hewlett-Packard och Intel — slog nya arkitekturer för så kallade hyperscale datacenter. Dessa datacenter kommer att vara ryggraden av molnet. För HP, är planen att sälja patroner i system, som är processorn agnostiker. I denna värld, kan även ett chip tillverkare som Texas Instruments och dess digitala signalprocessorer komma in på servern affärer med HP för video- och ljud arbetsbelastning. Dessutom kommer ARM-arkitekturen bli verklighet i datacentret.

Intel som också en plan, som kretsar kring minimera rack i datacentret. Hyllan är en stapelvara som har funnits för evigt,. Som Nick Heath noterade

Intels referens rack systemdesign blir modulärt på ett delsystem nivå, vilket gör att lagring, CPU, minne och nätverks bytas ut oberoende, sade Diane Bryant, Intels vice vd och chef för datacenter och anslutna system grupp på Intel Developer Forum i Peking.

HP vision ställer upp med Intels till stor del. Inte så överraskande, har IBM en händelse på torsdag för att beskriva sina planer för “ny era av datorer.”

Anslutning punkter på 21-talet datacenter, Intel lägger ut planer för hyperscale datacenter, Moonshot: Kan HP skott på Micro dominans lyckas, Calxeda: ARM-baserade HP Moonshot “senare i år, Toolkit: Beräkna datacenter server strömförbrukning, HP lanserar första Project Moonshot server: formen på saker att komma, HP lanserar Project Moonshot, som drivs med Intels Atom först?

Så vad händer nu? Servrar kommer i fler smaker för specifika uppgifter och arbetsbelastning. Idag är datacenter fokus på hyperscale. Lugna, företagsapplikationer och optimera dem kommer att följa. Ett rack i datacentret kan funktionen olika processorer samt systemkrav. Det övergripande målet är att sänka strömförbrukningen. De företag som tillhandahåller tarmar av ett datacenter kommer att konkurrera om nya mönster och energisparande funktioner.

Om allt detta låter bekant det ska. PC-industrin hade en liknande omdaningen. Få PC leverantörer fångade rörlighet kurvan och fumlade tabletter. Vissa leverantörer — Lenovo till exempel — gjorde OK med att navigera den nya världsordningen, men andra — säger Dell — kämpade. Intel fortfarande försöker hitta sin rörlighet mojo som konkurrenter som Qualcomm avrinning med tablett och smartphone marknadsandel.

Enkelt uttryckt, inte alla datacenter spelare kommer att vinna. Det enda som är säkert med dessa nya referenskonstruktioner och hårdvaru skapelser är att vissa av dina välkända företag leverantörer kommer floppen.

De goda nyheterna för tech köpare är att denna förnyade servermarknaden och omvälvning som kommer med det kommer att innebära möjligheter. Kan servern och datacenter översyn påskynda.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

Executive Guide: Den 21: a uppgifter Century Center (gratis ebook), tvärfunktionella färdigheter viktiga att driva datacenter, Open Compute: Har datacenter har en öppen framtid, äga vår egen datacenter? Varför skulle någon göra det, CIO fråga

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, artificiell intelligens, Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

The 21st Century Data Center